Kommunalreformen har slukket lyset på rådhusene

Kommunalreformen efterlod overskydende rådhuse i landsdelen. Mange kommuner havde intentioner om at holde liv i dem, men sådan gik det ikke alle steder.

2:58
Kommunalreformen og en samlet administration har kostet hårdt for rådhuse i flere midt- og vestjyske byer.

Da amterne i 2007 blev til regioner og de daværende 35 midt- og vestjyske kommuner blev til 13 storkommuner fik det stor betydning for rådhusene.

I forbindelse med sammenlægningen blev den kommunale administration mange steder samlet i én central enhed, mens man valgte at lukke de resterende rådhuse. 

Andre steder havde politikerne forhåbninger om at bevare og holde liv i de gamle rådhuse, men i dag, 10 år efter, er lyset i mange rådhuse for længst blevet slukket.

Skive ville holde liv i rådhusene

Forhenværende venstre-borgmester i Skive Kommune, Flemming Eskildsen, var én af de politikere, der i 2007 håbede, at der fortsat kunne holdes liv i rådhusene. 

- I virkeligheden var den smukke tanke, at vi bliver en stor kommune med en stor udstrækning, siger Flemming Eskildsen. 

Politikerne i det nye Skive Kommune ville med en decentral administration holde liv i rådhusene i både Durup, Breum og Spøttrup , men idéen blev overhalet af virkeligheden og en stram økonomi. I dag er de tre rådhuse enten lukket, revet ned eller solgt. 

- Vi skulle lave en effektiv storkommune, og i løbet af mindre end et år var vi klar til at sige i byrådet, at det var nødvendigt at samle det hele, siger Flemming Eskildsen. 

I Skive Kommune oprettede politikerne Skive Landsbyudvalg, men kommunalreformen var et hårdt slag for mange landsbyer. 

- Det er klart, at det lokalsamfund, der nu mister et rådhus, dem kunne vi godt have gjort noget mere for, siger Flemming Eskildsen om det nu solgte rådhus i Durup. 

Forskellige tilgange til rådhus-udfordring

Der er generelt stor forskel på, hvordan kommunerne i landsdelen greb udfordringen med de overskydende rådhuse an. I Herning Kommune valgte byrådet at lukke alle de gamle rådhuse, mens man i Holstebro Kommune har holdt liv i rådhusene i både Holstebro, Vinderup og Ulfborg. 

I Silkeborg var der i lang tid efter kommunalreformen liv i flere rådhuse, men i 2014 valgte man at samle hele administrationen i centerbyen. 

I Ringkøbing-Skjern Kommune blev det besluttet, at der skulle være liv i alle rådhusene.

- Det er jo en del af den politiske aftale med hensyn til aktivitet og identitet, siger Venstres Iver Enevoldsen, der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Siden 2007 har virkeligheden ændret sig. Skimmelsvamp har taget livet af rådhuset i Tarm, og i 2012 blev rådhuset i Hvide Sande lukket. 

- Vi kører efter de rådhuse, vi har i Ringkøbing, Skjern og Videbæk, siger Iver Enevoldsen.