Bordelkunde græmmes ved sig selv efter tv-dokumentar

Ifølge ekspert er det et typisk træk, at mænd, der køber sex, kan "se gennem fingre med elendigheden."

c2e7731e-e1ca-4d2a-ae77-156088450861
Grafik: TV 2 Grafik, Ellen Meldgaard Pedersen

'Møffe' har været sexkunde i mange år: Første gang, han betalte en kvinde for sex, var han blot 16 år.

Og i de seneste 15 år har den i dag 55-årige mand jævnligt betalt for sex med prostituerede i Danmark.

Det er en indrømmelse, han græmmes over.

- Jeg er pissedobbeltmoralsk – jeg ved det godt. Men sex med penge involveret burde ikke være lovligt, siger 'Møffe' til TV 2.

'Møffe' er det navn, han bruger på hjemmesiden Ero-guide, der er et forum for sexkunder.

Det er også der, TV 2 er kommet i kontakt med sexkunden Møffe. Redaktionen kender hans fulde identitet, men har valgt at anonymisere ham af hensyn til repressalier og chikane.

Debatten om prostitution har bølget frem og tilbage i de seneste årtier og er igen blevet aktuel, efter at TV 2-dokumentaren 'Bordellernes bagmænd' har afdækket, hvordan en underskov af danske boligudlejere i blandt andet Midtjylland ulovligt spekulerer i og tjener store penge på at udleje deres ejendomme til bordeldrift.

Hustru ved det godt

'Møffe' havde godt haft fornemmelsen af, at "mange ting var galt", når det kom til prostitution.

Men da han så TV 2s dokumentar, blev det meget tydeligt for ham: Optagelserne af kvinder, der blev overfaldet, eller oplysningerne om hvor store summer bagmændene tjente, gav ham en dårlig smag i munden.

- Det var skræmmende at se. Det er voldsomt, hvor mange penge bagmændene scorer på at lave ingenting. Jeg hader, hvor meget magt pengene har og fylder i det her, siger han.

Første gang, 'Møffe' betalte for sex, var efter, at han som 16-årig bladrede om bagerst i avisen Ekstra Bladet og fandt en annonce.

De seneste 15 år har 'Møffe' jævnligt købt sex. Han er gift med en thailandsk kvinde på 11. år, og hun ved godt, at han køber sex. Den aftale har de ifølge 'Møffe' lavet, fordi hun er aseksuel, og han har behov for sex, fortæller han.

Ud over hende er der ikke andre i hans omgangskreds, der ved det.

Indtil 'Møffe' så TV 2-dokumentaren, gik han på massageklinik cirka en gang om måneden, sidste år var det endnu mere. Der har også været perioder, hvor han ikke har købt sex.

For 'Møffe' er det thailandske kvinder, der er særligt eksotiske og tiltrækkende. Derfor vil han heller ikke gå i swingerklub, for "der er ingen thaier", som han selv formulerer det. Han er også for gammel til at gå i byen for at møde partnere, og han hverken ryger eller drikker. Prostituerede er derfor "en god mulighed", siger han.

- Det starter tit med massage, for jeg har ondt i min ryg og mit ben. Og så kan det udvikle sig, siger han.

At se gennem fingre med elendighed

'Møffe' er en af mange danske mænd, der har betalt for sex. Ifølge Projekt SEXUS fra 2019, som er den hidtil største undersøgelse nogensinde af danskernes seksualitet, har hver femte voksne mand betalt for sex mindst én gang i deres liv.

Der er lavet en del forskning om kvinderne i prostitution, men når det kommer til kunderne, er der ikke meget viden. Det fortæller Kenneth Reinicke, der er lektor på RUC og har forsket i mænds ligestilling, maskulinitet, vold og prostitution.

Man ved dog, at de fleste køber sex, fordi ”muligheden er der, og den skal prøves af.” Andre gør det, fordi de er ensomme eller ikke kan have den slags sex, de ønsker sig, med den, de normalt har sex med.

Ifølge Kenneth Reinicke er det et typisk træk, at mænd, der køber sex, kan "se gennem fingre med elendigheden."

- På den måde kan den mandlige seksualitet ligesom undlade at tænke over, at det bare er et skuespil, siger han.

Ren forretning

'Møffe' har besøgt flere af de klinikker, der indgår i TV 2-dokumentaren 'Bordellernes bagmænd'.

For halvanden måned siden var han på en adresse i Korinth, hvor han fornemmede, at noget var underligt – han måtte ikke gå ind ad hoveddøren, og bilen skulle parkeres bagved huset. Kvinden sagde, at hun var selvstændig, men da der opstod forvirring om prisen på en ydelse, skulle hun ud og spørge sin chef til råds.

Kvinderne bliver i højere grad end tidligere instrueret i, hvad de skal sige, oplever 'Møffe'.

Og selv om han hele tiden har været bevidst om, at hvad der foregår mellem ham og kvinderne er ren forretning, er hans oplevelse, at kvinderne er blevet mere opsatte på at tjene flere penge.

- Når jeg bestiller massage, altså uden sex, så oplever jeg, at kvinderne forsøger at presse mig til at købe flere seksuelle ydelser. Også selvom jeg har sagt, at jeg ikke har lyst til andet. Sådan var det ikke tidligere. Der var det mere hyggeligt, siger han.

Et netværk bag kvinderne

Prostitution foregår ofte i det skjulte. Derfor er der ingen, der med sikkerhed kan sige, hvor stort markedet er.

Den seneste opgørelse er fra 2020, og her anslår det nationale forskningscenter VIVE, at 4500 personer sælger sex i Danmark.

'Bordellernes bagmænd' afdækker, hvordan en lang kæde af bagmænd tjener penge på kvindernes arbejde, og at de indgår i en form for netværk.

Det er altså bagmænd, der har en række huse, som de lejer ud til bordeldrift, og kvinderne bliver så flyttet rundt fra hus til hus.

'Møffe' er slet ikke i tvivl om, at branchen er styret af bagmænd, fordi han mere end én gang har mødt den samme sexarbejder på forskellige klinikker. Han oplever også tit, at kvinderne har fået hjælp til at skrive sexannoncerne, og at billederne i dem er falske.

'Møffe' er klar over, at nogle af kvinderne er blevet lokket til Danmark på falske forudsætninger. Han har også flere gange oplevet, at kvinderne er begyndt at græde. Blandt andet hvis han er gået dem på klingen om, hvor mange mænd de har haft sex med.

- Jeg bryder mig ikke om at have sex med en, der har sex med andre eller lever af at have sex med andre, siger han.

Det virker jo paradoksalt, når du går til prostituerede?

- Ja, men sådan er det bare. Jeg har det ikke 100 procent godt eller 100 procent skidt med det her. Men jeg er nødt til at være ærlig for at kunne være i det.

Men hvorfor er du sammen med kvinder, når du ved, at de ikke har det godt?

- Jeg kan ikke selv retfærdiggøre det 100 procent. Det burde jo ikke være sådan, at man betaler for noget, to har, som er så intimt. Men for mig er det den eneste mulighed, der rigtig giver mening.

Dobbeltmoralsk

'Møffe' fortæller, at han de seneste år har været igennem en form for proces, fordi branchen er blevet forrået.

Han fremhæver som eksempler, at han flere gange har oplevet kvinder med blå mærker på kroppen, ligesom mange på Ero-Guide skriver om kvinderne på en måde, han bliver "harm" over.

Dokumentaren blev dråben, der fik det fyldte bæger til at flyde over.

- Jeg kan slet ikke holde ud, at jeg har støttet det. Det er ligesom et wakeupcall. Jeg græmmes virkelig ved det, siger han.

Synes du, at prostitution skal forbydes i Danmark?

- Ja, hvis det foregår på den måde, hvor der kommer nogle bagmænd og får halvdelen af det, som kvinderne tjener ved at sælge deres krop. Det er jo helt skævt.

Men du har jo selv betalt penge for at få sex? Det hænger jo ikke helt sammen?

- Nej. Det er jo dobbeltmoralsk ad helvede til. Men man lever kun én gang, og ellers skulle jeg jo gå i kloster. Og når man lever i et forhold, hvor der ikke er sex, er det svært. Jeg vil sgu ikke stoppe nu, hvor jeg er 55 år. Så jeg kan ikke sige, at nu gør jeg det ikke mere. Men det har gjort indtryk, det program. For jeg har det ikke særligt godt med at være en del af det her.

Du kan se andet afsnit af 'Bordellernes bagmænd' på TV 2 Play og klokken 20.40 på TV 2.