Unge voldsramte får tilbudt anonym rådgivning

Nyt tilbud skal hjælpe unge, der har været udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold.

Holstebro Krisecenter står for den nye rådgivning for voldsramte unge i Nordvestjylland
Holstebro Krisecenter står for den nye rådgivning for voldsramte unge i Nordvestjylland
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Voldsramte unge i tre af landsdelens kommuner tilbydes nu anonym rådgivning og hjælp.

"Ung uden vold" hedder rådgivningen, der er et partnerskab mellem Holstebro Krisecenter, Struer, Lemvig og Holstebro Kommuner og Midt- og Vestjyllands Politi. 

Her får unge mellem 13 og 17 år, der har været udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold, tilbudt anonyme samtaler med voldsfaglige rådgivere, der kan hjælpe de unge videre i livet.

- Vi ved fra en undersøgelse, som Børns Vilkår har lavet, at mange unge er udsat for vold fra forældre, en kæreste eller andre. Også her i landsdelen, fortæller Karin Houmann, der er leder af Holstebro Krisecenter, som rådgivningen hører under.

Vold er tabubelagt

Lavt selvværd og ensomhed er nogle af de konsekvenser, de unge oplever efter mødet med volden. Og det kan føre til selvskade, spiseforstyrrelser og selvmordstanker.

- Dertil kommer, at vold er voldsomt tabubelagt. De unge er simpelthen bange for, at volden eskalerer, hvis de fortæller noget til nogen. Derfor tier de, siger Karin Houmann.

At der er behov for rådgivningen understreges af, at Holstebro Krisecenter allerede har haft kontakt med flere unge, der ønsker at gøre brug af rådgivningen, som officielt trådte i kraft fra mandag 6. maj.

Rådgivningssamtaler hos de unge

De unge kommer i kontakt med rådgivningen ved at ringe på telefonnummeret 93543212. Her kan der aftales tid til samtaler, som kan foregå både i Holstebro, Struer og Lemvig.

- Vi kommer gerne til de unge. Det vil sige, at rådgivningssamtalerne kan foregå i en skov, på en havn eller et andet sted, hvor de unge føler sig trygge, fortsætter Karin Houmann.

Samtidig forventer rådgivningen, at mange samarbejdspartnere i de tre kommuner vil kontakte "Ung uden vold", så de unge hjælpes videre til den relevante rådgivning.

Efter sommerferien starter "Ung uden vold" en undervisningsdel, hvor de ældste klasser i folkeskolen undervises forebyggende. Et tilbud som også gives til efterskoler og ungdomsuddannelser i Nordvestjylland.

Det er A.P. Møllers støttefond, der har doneret 7,2 millioner kroner til projektet, som foreløbig kører over en tre-årig periode.