Tømmerflåder skal redde sjældne dyr

Ornitologer kæmper for at bevare den sjældne fugl sortterne, der kun yngler tre steder i landet. Bestanden er faldende i området ved Husby Sø, derfor lægger de tømmerflåder ud, som den lille fugl kan yngle på.

Ornitologer har smidt syv flåder ud på Husby Sø.

Flamingo, en mursten i en snor og en måtte.

Det lyder umiddelbart ret simpelt, men det kan faktisk være opskriften på at få den sjældne fugl sortterne til at overleve omkring Husby Sø, som ligger vest for Ulfborg.

Den 24 centimeter lange fugl med en vægt på 50 gram yngler nemlig kun tre steder i landet. Et af stederne er ved Husby Sø, hvor den mindste bestand er.

Derfor forsøger ornitologerne Lars Holm Hansen og Lars Poulsen at hjælpe arten ved at lægge tømmerflåder, der er lavet af ovenstående materialer, ud, som fuglen kan lægge sine æg på.

- Vi vil gerne gøre noget aktivt for at få bestanden op, for hvis de først forsvinder herfra, så kommer de ikke igen, understreger Lars Holm Hansen.

Tømmerflåderne skal hjælpe den sjældne fugl med at få dens unger på vingerne, det kan nemlig være udfordrende på grund af vekslende vandstande i søen.

Normalt lægger sortternen æg og opfostrer ungerne på blandt andet grene og åkander ude i vandet på søer. 

Men der kan være risiko for, at vandstanden stiger og ødelægger rederne, eller at vandet får rederne til at flyde ind til land, hvor rovdyr kan få fat i enten æggene eller ungerne.

- Det problem løser flåderne, som vil hæve og sænke sig efter vandet, og så vil murstenen sikre, at flåderne ikke flyder ind til land, forklarer Lars Poulsen.

Sortterne flyver fra Østafrika og lander i Danmark i maj og flyver igen til efteråret.
Sortterne flyver fra Østafrika og lander i Danmark i maj og flyver igen til efteråret.
Foto: Ole Amstrup

Inspireret af sønderjyderne

Både Lars Holm Hansen og Lars Poulsen er medlem af Dansk Ornitolog Forening (DOF), og i samarbejde med blandt andet Holstebro Kommune og Naturstyrelsen har de forsøgt at få tre til fem fuglepar, som yngler ved Husby Sø, til at blive til endnu flere.

Det var i 2018, at ornitologerne stiftede Sortterneprojekt Vestjylland for at følge udviklingen af bestanden helt tæt på.

- Jeg vil gerne bruge min fritid på at være en del af projektet, for når man altid har kunnet lide at se på fugle, så synes jeg, at det er spændende at gøre noget for arterne, forklarer Lars Holm Hansen.

Udover at den lille fugl yngler ved Husby Sø, så lægger de også æg i Vejlerne i Thy og på grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Særligt hos sidstnævnte har de haft stor succes med flåderne. 

Siden sønderjyderne begyndte at hjælpe fuglen, er det gået fremad, og flåderne har sikret, at bestanden i det område er steget fra knap 50 par til omkring 65 par, der i 2023 fik cirka 75 unger på vingerne.

Til juni vil de vestjyske ornitologer kunne se, om deres indsats med flåderne virker.