21 nuværende og tidligere ansatte i skarp kritik af ledelse i erhvervshus: - Det var et forfærdeligt sted at gå på arbejde

21 nuværende eller tidligere medarbejdere har sendt breve til bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland, hvor de giver udtryk for et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Nathalie Korsholm er en af 13 tidligere medarbejdere, der har skrevet et brev til bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland.
Nathalie Korsholm er en af 13 tidligere medarbejdere, der har skrevet et brev til bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland.
Foto/Grafik: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Nathalie Korsholm er tidligere ansat i Erhvervshus Midtjylland. Hun arbejdede der i seks år indtil 2022, hvor hun selv valgte at sige op.

En arbejdsplads, hun forbinder med mange dårlige minder.  

- Det var et forfærdeligt sted at gå på arbejde, siger Nathalie Korsholm.

Nu stiller hun sig frem, efter at hun og 20 andre nuværende eller tidligere medarbejdere har skrevet breve til bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland, hvor de giver udtryk for et dårligt psykisk arbejdsmiljø. 

- Folk er blevet kaldt kællinger, dumme og inkompetente, siger hun.  

Et sprogbrug, som flere af dem, TV MIDTVEST har talt med, bekræfter. 

Nathalie Korsholm fortæller også om en arbejdsplads, der ifølge hende var præget af frygt, mistillid og overvågning.

Nathalie Korsholm står frem med sin tidligere kollega Palle Nielsen. Hør dem fortælle deres historie ved at klikke på linket her.

Hun siger blandt andet, at det var hendes oplevelse, at hendes kalender ofte blev gennemsøgt af den øverste ledelse for bevidst at lede efter fejl.

Det kunne ifølge hende være uoverensstemmelser mellem, hvad der stod af opgaver i kalenderen, og hvad hun egentlig brugte sin tid på. 

- Det er skræmmende at tænke tilbage på, hvordan man langsomt kan blive nedbrudt som menneske, og hvordan man ikke står op for sig selv og for andre og for det, der er rigtigt, siger Nathalie Korsholm. 

Men er det ikke okay, at man som chef forventer, at ens medarbejdere kan redegøre for, hvad man har brugt sin tid på?

- Helt sikkert. Det kan man sagtens forvente af sine medarbejdere. Forskellen på det her er, at der bevidst blev ledt efter fejl i medarbejderes kalender, som man så skulle redegøre for, siger hun.

Brug for at orientere bestyrelsen om alvoren 

Erhvervshus Midtjylland er finansieret af kommunerne i Region Midtjylland. De hører under Erhvervsstyrelsen og hvert år rådgiver de over 5000 virksomheder til at udvikle deres forretning.

Nathalie Korsholm var ansat som sekretær og økonomimedarbejder, og hun er ikke den eneste, der har givet udtryk for et psykisk dårligt arbejdsmiljø i erhvervshuset. 

Hun er en del af en gruppe på 13 tidligere medarbejdere, der er gået sammen om at skrive et bekymringsbrev direkte til bestyrelsen. Det samme har en gruppe på otte nuværende medarbejdere gjort.

Her skriver de otte blandt andet:

"Vi har brug for at orientere bestyrelsen om alvoren i den situation, der er omkring det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland." 

I brevet fra de 13 tidligere medarbejdere, der er sendt 29. februar 2024, skriver de blandt andet:

"Vi kan sammen bekræfte, at der har været massive udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø igennem mange år, og der er aldrig er blevet taget hånd om problemerne. Ingen har turdet stå at frem af frygt for den øverste ledelse (red.)."

I brevet skriver de videre:

"Mange har gennem årene frygtet, hvad der kunne ske, hvis man stod frem - ville man blive den næste, der ville blive kørt på eller holdt særligt øje med (overvåget)." 

TV MIDTVEST har ad flere omgange tilbudt direktør Erik Krarup at stille op til interview. I den forbindelse har vi forelagt ham kritikken, der er rettet mod den øverste ledelse i Erhvervshus Midtjylland.

Men det er ikke lykkedes at blive enige om præmissen for et interview.

Otte nuværende medarbejdere stiller sig også frem

De 13 tidligere medarbejdere er altså ikke de eneste, der har sendt et brev til erhvervshusets bestyrelse. 

To uger forinden - helt præcist 13. februar 2024 - henvendte otte nuværende medarbejdere sig også til bestyrelsen. Tre dage senere mødes de også med formanden og næstformanden i bestyrelsen. 

Det fremgår af en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået af Erhvervshus Midtjylland.

Brevet er sendt via en mellemmand, og det er altså her, at de otte medarbejdere blandt andet skriver: 

"Vi har brug for at orientere bestyrelsen om alvoren i den situation, der er omkring det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland." 

I aktindsigten kan man se, at der også er konkrete eksempler, som de otte medarbejdere bruger til at orientere bestyrelsen om alvoren af det psykiske arbejdsmiljø. Selve eksemplerne er streget over af Erhvervshus Midtjylland, så derfor kan vi ikke fortælle om dem.

Eksemplerne, der er streget over, ses her.
Eksemplerne, der er streget over, ses her.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

TV MIDTVEST har talt med flere af de otte medarbejdere, men ingen ønsker at stille op til interview. Men vi kan fortælle, at arbejdsmiljørepræsentanten er en af de otte, der har skrevet under på brevet. 

Peger på ledelsen

De i alt 21 nuværende eller tidligere medarbejdere står ikke alene om at have oplevet et dårligt psykisk arbejdsmiljø. 

I oktober 2023 fik Erhvervshuset lavet en arbejdspladsvurdering (APV), hvor alle nuværende medarbejdere fik mulighed for at svare på, hvordan det er at arbejde i Erhvervshus Midtjylland. 

Den har TV MIDTVEST også fået aktindsigt i. 

I APV'en blev medarbejderne spurgt til, om deres kollegaer, så vidt de ved, bliver behandlet pænt uden mobning eller krænkende adfærd. Det svarer 47,1 procent "nej" til på kontoret i Herning. Det vil sige, at knap hver anden, så vidt de ved, oplever, at andre bliver udsat for mobning eller krænkende adfærd.  

I APV'en bliver der peget på den øverste ledelse som årsagen til det dårlige psykiske arbejdsmiljø. 

I kommentar til APV'en skriver en medarbejder fra Aarhus-kontoret:

“Jeg ser/hører, at der kan blive “kørt” på nogle medarbejdere fra nogle i ledelsens side. Det er som om, der udpeges “ofre”, som sættes fokus på.”

I en anden kommentar skriver en medarbejder fra Horsens-kontoret:

“Stærk top-down styring med fokus på at nå politiske mål… Mange ansatte er bange (eller har været bange) for at sige noget forkert og blive fyret.. Kontrol fremfor tillid og medinddragelse. Ikke et godt psykisk arbejdsmiljø."

Har igangsat ekstern undersøgelse

Som et resultat af APV'en og henvendelserne fra de tidligere og nuværende medarbejdere har bestyrelsen for Erhvervshus Midtjylland nu igangsat en ekstern undersøgelse.

Det blev besluttet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde 16. februar - den samme dag, som de otte medarbejdere mødtes med formanden og næstformanden.

Til at foretage undersøgelsen har bestyrelsen udpeget det eksterne konsulentfirma Komponent, der gik i gang med arbejdet den 3. marts.

Undersøgelsen skal afdække problemerne og komme med en konkret plan, der kan genoprette et godt psykisk arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland. I den forbindelse taler Komponent med samtlige medarbejdere for at få alle stemmer med.

Derudover er der oprettet en hotline, hvor man kan ringe ind som tidligere medarbejder og give sit besyv med.

Resultatet af undersøgelse foreligger i midten af maj. 

"Personlig vendetta mod ledelsen"

I vores aktindsigt har vi også fået adgang til et dokument - mere specifikt en mail fra en nuværende medarbejder, der er overrasket over det, der foregår omkring ledelsen i Erhvervshus Midtjylland. Medarbejderen omtaler ledelsen som “dygtige og engagerede chefer”

Derudover er TV MIDTVEST også blevet kontaktet af tre nuværende medarbejdere for at give deres indtryk af den nuværende ledelse. 

En af dem skriver i en mail: 

“Jeg tror ikke, det kun handler om arbejdsmiljøet, men nærmere om, at der er tale om en personlig vendetta mod ledelsen.”

I mailen står der også:

“Arbejdsmiljøet for nuværende (og siden januar) er tæt på uudholdeligt, og der er personer, der kalder deres kollegaer “stikkere” - kun fordi de ikke mener det samme som dem selv.”

Medarbejderen ønsker at være anonym, men TV MIDTVEST er bekendt med identiteten på afsenderen. 

Har fået nyt job 

Nathalie Korsholm valgte selv at sige op i Erhvervshus Midtjylland i 2022 efter fem år på arbejdspladsen i Herning.

I dag har hun fundet et nyt job, men hun håber, at hendes ord kan være med til at gøre noget godt for hendes tidligere arbejdsplads. 

- Jeg synes, det er vigtigt, at sagen kommer frem i lyset, så det her kan blive stoppet. Værdien i, at man behandler hinanden ordentligt - den er man nødt til at kæmpe for. Også selvom det måske koster lidt for en, siger hun. 

Bakker op om direktøren 

Det er ikke lykkedes at få et interview med direktør Erik Krarup om kritikken. 

Vi har også rakt ud til formanden for bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland, Ib Lauritsen (V), der også er borgmester i Ikast-Brande Kommune. 

Bestyrelsesformanden ønsker ikke at stille op til interview, men fortæller, at hele bestyrelsen bakker op om Erik Krarup som direktør. 

Han henviser til, at bestyrelsen har igangsat en ekstern undersøgelse, som skal kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland. 

Denne artikel er lavet med rådgivning og sparring fra Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik.