Smittetrykket falder: Butiksejer og Pape vil genåbne efter geografisk placering

Butikker i Midt- og Vestjylland mener, at de godt kan holde åbent, nu hvor smittetrykket er lavt. Men regeringen står fast på, at holde lukket.

2:09
Viborg ligger lavt i forhold til smittetryk. Derfor presser de forretningsdrivende på for at genåbne butikkerne.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I morgen skal de yngste børn igen i skole, men hvis far eller mor arbejder i en butik, skal de fortsat blive derhjemme.

Smittetallene styrtdykker her i landsdelen, men butikkerne er fortsat lukkede, og den strategi har de svært ved at forstå i branchen.

Alle andre butikker end dagligvarebutikker vinker nemlig dagligt farvel til indtægter.

- Vi får dækket nogle af vores omkostninger, men vi har selv penge med på arbejde hver dag, siger Christian Pedersen, der driver 19 Bog & Idé-butikker på landsplan.

- Vi sælger kun for ti procent af det, vi egentlig burde sælge for øjeblikket. Vi styrtbløder, fortæller Henrik Thomsen, der er direktør i Globus Biler i Silkeborg.

Butikker bør genåbnes efter placering

Christian Pedersen driver blandt andet Bog & Idé i Sankt Mathias Centret i Viborg. I domkirkebyen er smittetallene blandt de laveste i landet. Den seneste uge er der fundet 12 tilfælde af corona i kommunen.

Bog & Idé-indehaveren efterlyser handling fra regeringen. Han mener nemlig, at man bør kigge på at genåbne butikker efter geografisk placering, så de steder, hvor der er et lavt smittetryk, så småt kan begynde at åbne igen.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man stille og roligt begynder at kigge på, hvilke muligheder man har med respekt for de smittetal, der er forskellige steder, siger Christian Pedersen.

Den holdning deler han med de Konservatives Søren Pape Poulsen.

- Jeg synes, man skal kigge på det geografisk. I den her del af Danmark er der meget lavt smittetryk. Jeg har spurgt flere gange, hvorfor vi kan stå i kø i Bilka, men tre mand med mundbind på må ikke gå ind i en tøjbutik og købe et par underbukser. Det er noget mærkeligt noget.

Stoler du ikke på myndighedernes og regeringens dispositioner?

- De har et overdrevet forsigtighedsprincip, og de vil hellere bruge deres beregninger på alt og alle fremfor at se på enkelte tilfælde. Det er one-size-fits-all, mener de Konservatives formand.

Coronanedlukningen kan vise sig at få store samfundsøkonomiske konsekvenser, men alligevel holder regeringen fast i at holde lukket. Folkesundheden trumfer butikkernes økonomi - også selvom om smittetrykket er faldet.

- Jeg forstår godt, man er utålmodig, men det handler om danskernes sundhed og sikkerhed. Jo færre der har haft åbnet, jo lavere er smittetallet blevet. Det er et tegn på, at vi har gjort det rigtige. Nu holder vi ud den sidste tid, siger Annette Lind, der er valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i Vestjyllands Storkreds.

Der er ingen mellemvej

Christian Pedersen fra Bog & Idé kan godt se logikken i regeringens håndtering af nedlukningen, men han mener alligevel, at en genåbning kan ske gradvis.

- Det er heller ikke, fordi jeg siger, at man skal åbne med et stort brag af en fest, og så skal alt åbne på én gang. Man kunne måske lave nogle gradvise åbninger på nogle områder, siger han.

Men for regeringen er der ikke en mellemvej. Det er alt eller intet.

- Vi skal være sikre på, at når vi genåbner, så skal det være for alvor, fortæller Annette Lind.

Sådan så Christian Pedersen også gerne, at situationen var, men han påpeger, at coronaens fremtid ikke er til at spå om.

- Jeg ville også hellere tage 14 dage mere, hvis vi så var på den sikre side, men det er der jo ingen af os, der ved, om vi er, siger han.

I den kommende uge skal politikerne på Christiansborg drøfte, om det er muligt at justere den nuværende situation for butikkerne.