Jorden er rekordtør – risiko for planteskader og naturbrand

Det danske tørkeindeks har nået ti ud af ti mulige tidligere på året end nogensinde før.

Jorden er flere steder så tør, at den revner.
Jorden er flere steder så tør, at den revner.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Selvom der fortsat er meget grønt, når man kigger rundt i det danske landskab, er det knastørt, når man måler, hvor meget vand der er i jorden.

DMI’s tørkeindeks nåede i dag den maksimale værdi på 10,0. Tørkeindekset er blevet opgjort de seneste de seneste 15 år, og det har aldrig før været så tørt så tidligt på året.

10,0 point på tørkeindekset betyder, at naturen i gennemsnit mangler 100 millimeter regn over hele Danmark. En værdi på nul betyder, at jorden er mættet med vand og i princippet ikke vil kunne optage mere.

Tørken opstår, fordi fordampningen fra jorden overstiger den mængde nedbør, der falder. Fordampningen fra jorden øges af tør luft, blæst og solskin.

Den maksimale værdi har hidtil tidligst været målt på landsplan 9. juni 2008, altså en uge senere end i år.

Tørken gør, at landmænd og haveejere må ud og vande, hvis afgrøder, græs og blomster skal trives.

Det høje tørkeindeks betyder også, at brandfaren stiger i naturen, hvilket godt kan snyde i foråret, hvor alt kan se grønt og frodigt ud trods tørken.

Høj risiko for brand

På Brandfare.dk kan du følge den aktuelle situation. Her kan det ses, at der blandt andet er meget høj risiko for brand i Nordjylland og på Vestsjælland, men også at den situation aftager senere på ugen, hvor der forventes en del nedbør.

Nedbøren vil få indekset til at falde en smule, men der vil fortsat være langt til de i alt 100 millimeter, naturen mangler lige nu. Selvom der falder regn, vil det heller ikke stoppe fordampningen.

Tørkeindekset har været relativt højt gennem foråret, der ellers kom efter en ekstremt våd vinter. Det tog imidlertid ikke meget mere end en måneds tid, før der opstod decideret tørke flere steder i landet.

Forskellig nedsivning

Generelt går det ud over væksten allerede, når planterne kun har 60 procent af den maksimale mængde vand til rådighed. Planterne kan altså få tørkeskader ved et tørkeindeks på 6,0.

Jordtypen gør dog en stor forskel.

De sandede jorde i Vestjylland er der, hvor planterne dårligst tåler mangel på nedbør. Her kan der problemer ved et tørkeindeks omkring tre, mens de lerede jorde i den østlige del af landet først får problemer ved et tørkeindeks omkring otte, da de er bedre til at holde på vandet.