Langt fra målet: Kun hver femte ung vælger erhvervsuddannelse

Flere års arbejde for at lokke unge til erhvervsskolerne bærer ikke frugt. Men hverken 3F eller DI vil opgive målsætning.

Alt for få unge vælger erhvervsuddannelse ligesom Emil Raakjær her, der er møbelsnedkerelev i Herning.
Alt for få unge vælger erhvervsuddannelse ligesom Emil Raakjær her, der er møbelsnedkerelev i Herning.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Det var en bred samling af politikere, der i 2014 kunne præsentere den nye erhvervsskolereform, der blandt andet andet indeholdt højere adgangskrav, ny struktur og flere undervisningstimer. Det skulle alt sammen lokke flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Målsætningen blev, at mindst en fjerdedel af alle unge i 2020 skulle vælge at tage på erhvervsskole, efter folkeskolen var slut.

Men nu er fremtiden her, og 2020’s ansøgertal viser, at andelen af unge, der søger håndværksvejen, er bare 0,3 procent højere, end da målsætningen blev sat: 19,9 procent. Det viser helt nye tal fra Undervisningsministeriet, skriver Fagbladet 3F.

I 3F er forbundssekretær Søren Heisel skuffet over de nye tal.

- Det er meget nedslående, at vi ikke ser en stigning i andelen af de unge, der vælger erhvervsuddannelserne efter folkeskolen. Og desværre falder det politiske mål om, at 25 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse, helt til jorden, siger Søren Heisel.

I Dansk Industri ærgrer man sig også.

- Vi skal holde fast i målsætningen, men vi kan bare konstatere, at den ikke rykker sig ud af stedet. Det betyder dog ikke, at vi fra DI’s side har opgivet det, siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen.

Nordjylland skiller sig på tredje år ud som den landsdel, hvor mange unge gør, som politikerne ønsker. Hér opfylder man målsætningen om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal blive håndværker. Og har gjort det et par år i træk.

Men selvom nord- og vestjyderne klarer sig godt, så ændrer det ikke på, at der på et nationalt niveau er alt for få unge, der vælger erhvervsuddannelserne, understreger Hans Chr. Jeppesen, direktør for EUC Nordvest, der dækker Morsø, Jammerbugt og Thisted Kommuner.

- Det er nord for København og i hovedstaden, at de mange mennesker bor, og her er man nogle steder nede på 4-5 procent. Det er jo latterligt lavt. Så batter det ikke meget, at vi isoleret set klarer os godt. Det er en kæmpe udfordring, for vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i hele landet, siger Hans Chr. Jeppesen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar af undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på grund af corona-travlhed.