Vinterafgrøder ødelagt af dårligt vejr

Landmændene er i gang med at så om efter at vejret har ødelagt vinterafgrøderne flere steder i landsdelen.

omsaaning
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Landmædene er på overarbejde i disse dage. Store dele af de vinterafgrøder der blev sået i efteråret er ødelagt af regn og kulde. Ud over besværet med at så nyt korn, er der tale om en betydelig økonomisk lussing for landmændene.

- For meget fugt og regn henover vinteren og et langt koldt og fugtigt forår, så kan hvede og de forskellige vinterafgrøder herude vest på ikke klare det, siger Bent Bjørndahl Graversen, der er formand for Lemvigegnens Landboforening i Fabjerg.

 

Værst ser det ud i et bælte fra den vestlige del af Limfjorden og ud mod Vesterhavet, hvor to tredjedele af vinter-afgrøderne er gået til

- Typisk så har vi jo et lidt hårdere miljø her ved Vesterhavet. Vi har også nogle andre regler for, hvor sent vi kan tillade os og etablere vintersæd, siger Bent Bjørndahl Graversen.

 

I værste fald kan det betyde tab på op mod 200.000 kroner for den enkelte landmand.

- Det er jo klart at i en tid som denne her med den situation der er i landbruget, så er det jo rigtig rigtig træls med sådan en ekstra regning, lyder det fra formanden.

 

Kent Jakobsen, der er landmand i Lemvig skal have 30 hektar af sin jord sået om.

- Det er altid træls at så vintersæd om, men det er ikke den største udfordring, vi har lige i øjeblikket. Der er så mange andre ting, der går mod landbruget lige pt., siger han.

 

Hvis landmandens afgrøder havde overlevet på marken, så var de faktisk en gevinst for miljøet.

- Der står marken og samler en masse kvælstoffer op i løbet af efteråret og vinteren og derved optager den noget af det kvælstof, der er i jorden, siger Kent Jakobsen.

 

Alligevel giver de ødelagte marker stof til eftertanke.

- Jeg overvejer at lade være med at etablere hvede, når det ikke er fuldstændig optimalt, fordi der er simpelthen ikke plads til det i det her område, hvor vi sår, fordi vi ligger så tæt på Vesterhavet, siger Kent Jakobsen.

 

- Det er jo de betingelser, der er. Vi skal have vand, når vi har brug for det og tørvejr, når vi har brug for det. Det er vi for dårlige til at planlægge, lyder det fra Bent Bjørndahl Graversen.

 

Det lavere udbytte af det nysået korn betyder, at landmændene får yderligere omkostninger, når vintermarkerne bliver sået om.