Vind og vejr er hårdt ved kysten: Nu bliver den sandfodret

Kystdirektoratet er i fuld gang med at genoprette kysten på strækninger ved Lemvig og Hvide Sande.

19sandpumper.jpg
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Foråret er på vej, og efterårs- og vinterstormene er overstået. Det betyder, at kystdirektoratet nu er gået i gang med at rette op de steder, hvor havet har spist en stor del af kysten.

Netop nu pumpes over 4000 kubikmeter sand hver time ind på stranden ved en af Danmarks mest udsatte kyster, Vejlby ved Lemvig.

Sandet bliver suget op af to skibe, der er ligger otte kilometer fra kysten, som herefter sejler sandet ind til rørledningen.

- Arbejdet her foregår 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Skibene sejler i pendulfart, siger Kystdirektoratets projektleder, Søren Dalgaard.

Kystdirektoratet har udpeget en 4,2 kilometer lang strækning ved Vejlby, samt en strækning på en kilometer ved Årgab syd for Hvide Sande, som i år har brug for ekstra beskyttelse.

- Det er for at sikre, at vi får en robust kyst, som kan sikre baglandet mod gennembrud og oversvømmelse i sidste ende. Det er det ultimative, siger Søren Dalgaard.

Ved Vejlby bliver der i år tilført, hvad der svarer til knap 27.000 lastbiler fyldt med sand. Det kan mærkes på kysten.

- Kysten bliver løftet med 2-3 meter de steder, hvor der er mest. Det er meget sand, fortæller Søren Dalgaard.

Staten har afsat omkring 90 millioner kroner om året til kystbeskyttelse til og med 2018. Sandfodringen ved Vejlby fortsætter i en måned, mens den ved Årgab fortsætter helt til september.

1:38