Vigtig fiskeriaftale landet

De vestjyske fiskere kan i også 2016 hente fisk i Nordsøen og Skagerak efter ny EU-aftale med Norge

Fiskekutter.jpg

De mange fiskere langs den jyske vestkyst kan også i 2016 se frem til at lande fisk fra Nordesøen og Skagerak. Samtidig stiger kvoterne for langt de fleste arter.

Efter to forhandlingsrunder har EU og Norge indgået en aftale om det vigtige fiskeri for næste år. Konkret betyder aftalen, at det vil være muligt at fange konsumfisk både i EU- og norske farvande efter nytår.

- Det er positivt og meget vigtigt for vores medlemmer, at aftalen er faldet på plads allerede nu. Så ved vi hvad vi har at gøre godt med næste år, siger formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Kurt Madsen.

Han hæfter sig samtidig ved, at kvoterne er hævet for langt de fleste arter. Eksempelvis stiger kvoten for torsk med 15 pct. Kuller stiger med 30 pct. og kvoten for rejer i Skagerrak stiger med hele 38 pct.

- Det er et godt signal at sende.  Det fortæller os at fiskebestandene i Nordsøen og Skagerrak  generelt har det godt, og at der ikke er tale om en døgnflue, siger fiskeriformanden.

Eneste negative ved aftalen er, ifølge Kurt Madsen, kvoterne på sej. De er i 2016 sat ned med seks procent, og det besværliggør fiskeriet af de andre arter, som blander sig med sejen i de pågældende områder.

Det er fortrinsvis de største fartøjer der lander fisk fra de norske områder af Nordsøen og Skagerak. Også her har fiskeriet i en række år været underlagt strenge begrænsninger i mulighederne for at fiske.

- Nu ser vi resultatet af anstrengelserne, nemlig at kvoterne stiger. Det har fiskerne ærligt fortjent, siger Miljø- og Fødevarerminister Eva Kjer Hansen i en kommentar til den nye aftale.