Viborg bruger 26 mio. på bedre handicapforhold

Det historiske centrum af Viborg har fået en overhaling, der skal gøre det lettere for de besøgende at komme rundt.

Kørestol i Viborg
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

De brobelagte gader i det historiske centrum af Viborg er ikke det nemmeste at komme rundt i for kørestolsbrugere.
Men nu har Viborg Kommune brugt knap 26 millioner kroner og på trods af den store investering, så er et af målene med projektet, at det skal være svært at få øje på.

- Det er vigtigt for os, at holde den her stemning af den historiske by. Det er jo en gammel embedsmandsby og der er en vis stemning og atmosfære, vi gerne vil bibeholde og undgå at ødelægge, siger Jørgen Tryk Hansen, projektleder i Viborg Kommune.

Jacob Lynnerup er 40 år og medlem af Kommunens handicapråd:

- Så vidt muligt prøver man at undgå brosten, for det giver nogle store forhindringer, siger Jacob Lynnerup.

Vi fik ham til at teste nyskabelserne i Viborgs gamle bydel. I blandt andet latinerhaven er trin erstattet af ramper. På stejle stier er der lavet hvilerepos'er, og så er nogle af de karakteristiske brosten blevet erstattet af fliser, som nemmere kan forceres.

- Det er en meget stor forskel. Det er helt perfekt at køre på nu. Der er ikke noget, der vibrerer, og det går meget let, lyder det fra en tilfreds kørestolsbruger.

Projektet i Viborg har fået støtte fra en række fonde og det indgår i et europæisk samarbejde. Meningen er netop at vise vejen for de gamle byer:

- Vi håber, at vi via de tiltag og løsninger som er relativt simple, kan vise, at det faktisk godt kan lade sig gøre, siger Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden, der har støttet projektet. 

2:28