Verdens største solvarmeanlæg taget i brug

På Sejling Hede ved Silkeborg er 12.435 solfangere og dermed verdens største solvarmeanlæg taget i brug.

Solvarmeanlæg Sejling Hede Silkeborg
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Der er solfangere overalt på Sejling Hede ved Silkeborg. Helt præcist er der 12.435, og det gør det spritnye solvarmeanlæg til verdens største af sin slags.

- Det skal producere 20 procent af det årlige fjernvarmeforbrug her i Silkeborg. Primært om sommeren, hvor det vil dække hele fjernvarmeforbruget, siger Per Hvilshøj Christiansen, der er maskinmester hos Silkeborg Fjernvarme og projektleder for solvarmeanlægget.

Det nye anlæg skal give grøn varme til Silkeborgs 21.000 fjernvarmeforbrugere, og det kan alene sørge for at dække det årlige varmeforbrug i 4.400 husstande. Projektet er et led i Silkeborg Kommunes ambition om udelukkende at producere CO2-neutral varme i 2030.

- Solvarmeanlægget er en del af en større satsning, der også omfatter solceller, vindmøller, biobrændsel og biogas, siger Jarl Gorridsen (V), formand for plan-, miljø-, og klimaudvalget i Silkeborg Kommune.

Hele anlægget består af intet mindre 157.000 kvadratmeter solfangere. Byggeriet begyndte i maj 2016, og det har kostet omkring 300 mio. kroner.

Selvom solfangerne ligner solceller, så er der en stor forskel. Solfangere producerer varmt vand, som kan bruges til fjernvarme, mens solceller producerer el. Modsat for eksempel vindmøller kan energien fra et solvarmeanlæg lagres.