Ventede på ambulance i 34 minutter

I 2015 mistede Holger Krabbe fra Thy sin kone, efter at have ventet på en ambulance i 34 minutter. Nu retter han kritik mod Region Nordjylland.

Det var her på gårdspladsen, at ambulancen holdt, da den ankom efter 34 minutters ventetid.
Det var her på gårdspladsen, at ambulancen holdt, da den ankom efter 34 minutters ventetid.

Hver dag må hundredevis af danskere vente mere end 20 minutter på en ambulance i livstruende situationer. I 2015 mistede Holger Krabbe fra Boddum i Thy sin kone. Holgers kone, Asta Søndergaard Krabbe, havde mistet bevidstheden efter voldsomme hosteanfald og opkast.

- Jeg siger til hende, at nu ringer jeg 1-1-2, fortæller Holger Krabbe.

Fra det øjeblik Holger Krabbe ringer, går der 34 minutter, før ambulancen kan køre Holgers kone til sygehuset. Det var for sent, dagen efter dør hun 66 år gammel. 

- Savnet er der jo hele tiden, fortæller Holger Krabbe

Den lange responstid får nu Holger Krabbe til at rette kritik mod Region Nordjylland.

- Når der kan gå 30 minutter, så er der et eller andet galt, siger han.

Regionsrådsformand: Generelt er beredskabet udmærket

Normalt er responstiden ved Hurup i Thy omkring 7 minutter. Men den skæbnesvangre aften i 2015, var alle ambulancer optaget. Derfor måtte en ambulance fra Region Midtjylland tilkaldes. Efterfølgende har Holger Krabbe klaget over den lange responstid til Region Nordjylland. 

- De mente, at dækningen var i orden. Det kan jeg jo ikke holde med dem i, siger han.

Ifølge Ekstra Bladet er Nordjylland den region, hvor det er farligst at få et hjertestop. I ti af regionens byer er responstiden mindst 15 minutter ved hver tredje hastekørsel. Den service er i orden, lyder det fra regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S).

- Vi kan ikke give alle en rigtig kort responstid, selvom vi gerne ville, så skal vi i hvert fald tage midlerne andre steder fra i vores sundhedsvæsen, siger hun.

Den opfattelse deler medlem af regionsrådet i Nordjylland, Per Larsen (C) dog ikke.

- Jeg ønsker ikke, at der er nogen, der skal stå i afmagt med en pårørende og vente i over en halv time på, at ambulancen kommer frem. Det er simpelthen ikke rimeligt, siger han.

Han vil nu tage sagen op med Falck

- Vi skal have taget toppen af de meget lange responstider. Falck har mulighed for at sætte nogle biler ind i området, når de andre ambulancer er optaget. Det der typisk sker, når ambulancen er optaget, så bliver der et udækket område. Der må man rykke noget mandskab ud, så man får dækket det område af igen, siger han.

Holger Krabbe ved godt, at hans kone var dårligere stillet af at bo på landet, men i hans øjne bør trygheden være den samme, uanset hvor man bor.

- Det med at vi får et svar om, at det skulle vi have tænkt på, da vi bosatte os. Den dur ikke, hvis det er sådan, at vi vil have udkanterne med på lige fod med byerne, siger han.  

Holger Krabbe har også klaget til Patientklagenævnet.

2:14
I 2015 mistede Holger Krabbe fra Thy sin kone, efter at have ventet på en ambulance i 34 minutter. Nu retter han kritik mod Region Nordjylland.