Ungdomspolitikere føler sig misbrugt af forening i Ans

Foreningen Familier med Kræftramte Børn kritiseres for manglende etik og moral.

Kræftcenter Ans
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Opdateret mandag 5. december klokken 9.00 med yderligere citater fra sekretariatsleder fra foreningen Familier med Kræftramte Børn, Kurt Hansen. 

Landets største børnekræftforening, Familier med Kræftramte Børn, med hovedsæde i Ans, møder nu hård kritik for de indsamlinger, som er foretaget med hjælp fra politiske ungdomsorganisationer.

Det er blandt andre medlemmer fra Venstres Ungdom, der frivilligt har stillet sig til rådighed for foreningen. Det gjorde vi fordi ideen var sympatisk, fortæller landsformanden Chris Preuss.

- Vi gik ind i et samarbejde med foreningen, fordi vi gerne ville hjælpe. Undervejs var der en række aftaler som ikke blev overholdt. Derfor besluttede vi os for at afbryde samarbejdet, siger Chris Preuss.

De seneste uger er kritikken haglet ned over Familier med Kræftramte Børn. Foreningen  anklages blandt andet for uigennemsigtige regnskaber og lukkethed, og for at have brugt penge på et nyt stort domicil ved Ans.

Hos Venstres Ungdoms bekræfter de mange beskyldninger en spirende mistanke om, at de indsamlede penge ikke havner de rigtige steder.

- Det gjorde mig faktisk ked af det, at vi har medlemmer, som har brugt tid og kræfter på at samle penge ind til kræftramte børn og at pengene, højst sandsynligt, ender steder, hvor de slet ikke hjælper syge børn og deres familier, siger Chris Preuss.

Landsformanden for Venstres Ungdom savner både etik og moral i den måde Familier med Kræftramte Børn har drevet sin indsamlingsvirksomhed på. Blandt andet har VU ved flere lejligheder haft svært ved at komme i kontakt med foreningen. Ligesom løfter om salg af oplæg ved kendte venstrefolk blev brudt.

- Når de har valgt at gøre det på den her måde, så skal de leve op til ret høje etiske standarder, så de aldrig kommer på kant med sandheden. Det føler jeg ikke den her organisation har levet op til, slutter Chris Preuss.

Også Konservativ Ungdom har samlet penge ind til Familier med Kræftramte Børn. Det er sket via en konkurrence mellem fire, store landsdækkende ungdomspolitiske organisationer.

- Der er brugt masser af tid og kræfter på at vinde den her konkurrence. Hvis det viser sig, at de penge vi har samlet ind går til andet end velgørenhed, så er det trist, siger landsformanden for Konservativ Ungdom, Andreas Weidinger.

På baggrund af de oplysninger der er kommet frem, vil KU-formanden nu tage kontakt til organisationen i Ans for at få en udredning.

- Vi vil ikke støtte et projekt der bruger pengene til andre formål end det der er samlet ind til, siger Andreas Weidinger, der nu vil overveje en politianmeldelse mod foreningen.

De hårde anklager kommer bag på sekretariatsleder Kurt Hansen fra Familier med Kræftramte Børn.

- Det er nyt for mig, og jeg kan ikke kommentere på en kritik, som jeg ikke kender baggrunden for, siger Kurt Hansen til TV MIDTVEST,

Sekretariatslederen henviser til, at foreningen har haft en tilknyttet en koordinator, som har varetaget det praktiske i forbindelse med indsamlings-aktiviteterne.

Familier med Kræftramte Børn blev grundlagt i 1983 og har til huse i en landejendom i udkanten af Ans. Det er også her foreningen har købt et større areal, hvor den vil opføre et rekreationscenter, der skal hjælpe kræftramte børn. 

En række kendte og ukendte danskere har, gennem årene, optrådt som ambassadører for organisationen, og på den måde sørget for, at der blev samlet midler ind til arbejdet med kræftramte børn.

Pengene går til de rigtige 

Mandag morgen har TV MIDTVEST modtaget en skriftlig henvendelse fra sekretariatsleder Kurt Hansen. Han tilføjer følgende kommentar til kritikken. 

- Det er helt afgørende for mig at understrege, at indsamlede midler til FMKB altid og udelukkende går til de formål, de er blevet indsamlet til. Også i dette konkrete tilfælde. Derudover kan man kun gætte på, hvad VU mener med, at aftaler ikke er blevet overholdt, for de har ikke rettet den kritik til os i forbindelse med vores fælles indsamlingsarbejde. Jeg er blevet oplyst af mine folk, at samarbejdet forløb uden større uenigheder, og at parterne også har udtrykt stor glæde om projektet på sociale medier, men jeg vil selvfølgelig tage kontakt til ungdomspartierne og udrede en eventuel misforståelse, siger Kurt Hansen.