Uenighed om velfærdskroner i Viborg

Et flertal i byrådet vil holde skatten uændret, men det besværliggør et bredt forlig frem mod næste års kommunale budget.

Viborg Kommune skilt 3.jpg

Der har torsdag og fredag været budgetkonference i Viborg Kommune. Her er det kommet frem, at det borgerlige flertal i byrådet ikke vil imødekomme Socialdemokraternes forslag om at hæve skatten med 0,2 procent for at sikre, at der bliver afsat flere penge til velfærd – herunder blandt andet folkeskoleområdet, børnepasning, ældre og handicappede, skriver Viborg Folkeblad.

- I de 20 år jeg har siddet med ved bordet i de afgørende forhandlinger om kommunens budget, har jeg ikke oplevet situationen mere uafklaret, end tilfældet er i år, siger formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Per Møller Jenesn.

- Vi er voldsomt udfordret, når det gælder om at finde penge til et løft på folkeskoleområdet især – og at fastholde servicen på de øvrige velfærdsområder. Men vi deltager i de fortsatte forhandlinger med henblik på at nå et resultat.

Borgmester: Muligt at finde pengene

Modsat socialdemokraterne tror Viborg-borgmester, Torsten Nielsen(V), fortsat på, at det er muligt at finde besparelserne, så der bliver penge til at styrke skolerne. Men hvordan står fortsat hen i det uvisse.

- Især for 2017 vil det være forholdsvis let at nå til enighed om et budget. Men det kniber gevalgdigt med at nå til enighed i overslagsårene fra 2018-2020, hvor vi for eksempel ikke ved, om vi får et såkaldt finansieringstilbud fra staten, siger Torsten Nielsen.

Politkkerne i Viborg Kommune har i øjeblikket omkring 20 millioner kroner ekstra at gøre godt med i 2017, hvis den nuværende skatteprocent fastholdes. Men udgifterne til de nye velfærdsønsker ligger væsentligt højere end de 20 millioner, og derfor er det nødvendigt at finde besparelser.