Så du blodmånen?: Tør men kold uge i vente

Mandagen starter våd og skyet, og det har derfor været sværere at komme til at se blodmånen. Resten af ugens vejr tegner bedre - men koldere.

Lars Mikkelsen fra Hjerm fik dette flotte billede af den sjældne blodmåne mandag morgen.
Lars Mikkelsen fra Hjerm fik dette flotte billede af den sjældne blodmåne mandag morgen.
Foto: Privatfoto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Nogle var heldige og andre knap så heldige med at se blodmånen mellem skyerne mandag morgen. For oven kan du se en af de heldige med et godt kamera, Lars Mikkelsen fra Hjerm, der var på pletten fra morgenstunden. Send gerne dit billede til redaktionen@tvmidtvest.dk

Klaus Larsen, der er vagtchef hos DMI, fortæller, at der var bedst mulighed for at se måneformørkelsen i den nordvestlige del af Jylland samt på Lolland. Den totale fase begyndte klokken 5.41, hvor månen stod 20 grader over horisonten mod vest. Den totale del varede til klokken 6.44. Herefter gled månen over i Jordens halvskygge, og det røde skær forsvandt.

Michael Linden-Vørnle forklarer, at det lille glimt af måneformørkelsen gav et flot billede af Jordens udseende.

- Man ser Jordens runde skygge, som langsomt kravler ind og dækker fuldmånen, og på den måde kan man overbevise sig selv om, at Jorden rent faktisk er rund, siger han.

Der går ni år, før det igen bliver muligt at opleve den totale fase af en total måneformørkelse i Danmark. Det sker nytårsaften i 2028. Det er dog inden da muligt at få de sidste syv minutter med af en totalformørket fuldmåne 7. september 2025.

Desuden vil der for de interesserede være et lille plaster på såret 16. juli i år, hvor man vil kunne opleve en delvis måneformørkelse.

Ugens vejr

Det bliver en tør, men kold uge, hvor der skal skrabes bilruder om morgenen, siger meteorolog fra DMI. Når et nedbør har passeret landet mandag, er der udsigt til mindst tre dage med tørvejr.

Dog kan bilister godt regne med at skulle ud at skrabe ruder om morgenen. Nattetemperaturerne holder sig nemlig under frysepunktet hele ugen.

Det fortæller vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Bolette Brødsgaard tidligt mandag morgen.

- Det bliver en meget fredelig uge. Men der skal skrabes bilruder og saltes havegange, så postbuddet og skraldemanden kan komme sikkert frem.

- Vi har et nedbørsområde på vej indover med både regn, slud og sne. Det bliver dog ikke de store mængder, maksimum en-to centimeter tøsne i den østlige del af landet, siger hun mandag kort efter klokken 05.30.

Men efterhånden klarer det op, og de fleste vil opleve en klar mandag nat med temperaturer mellem frysepunktet og fem graders frost. Kun på Bornholm vil nattetemperaturerne mellem mandag og tirsdag holde sig på frysepunktet.

I dagtimerne mandag vil temperaturerne ligge på mellem to og fem graders varme, og det bliver lunest ved vestkysten.

Tirsdag bliver derimod tør, og der kommer også lidt sol hist og pist især øst på, lover Bolette Brødsgaard.

- Temperaturerne om dagen kommer til at ligge lige over frysepunktet. Det bliver absolut ikke varmt - mellem en og tre grader. Og om natten ryger vi så ned på et par graders frost, siger hun.

Onsdag og torsdag kommer til at ligne tirsdag.

- Det kører lidt på samme læs. Onsdag vil der være en del skyer, men også mulighed for sol. Temperaturerne kommer til at ligge meget tæt på frysepunktet, og der kan også være dagsfrost.

- Torsdag bliver det faktisk det samme igen. Vinden er ikke særlig kraftig, men tirsdag, onsdag og torsdag slår den efterhånden over i en østlig retning, hvilket giver os det tørre vejr, siger meteorologen.

Prognoserne for fredag er til gengæld fortsat usikre.

- Det ser ud til, at en front nærmer sig, så det begynder at blæse lidt mere. Men det er stadig meget usikkert, siger Bolette Brødsgaard.