Tobis-fangsterne overrasker

De første industrifiskere på vej i havn med lasten fuld af tobis

TOBIS_MANGE.jpg

De første fangster af den vigtige industrifisk tobis er hevet i land i Nordsøen her i weekenden, og de første meldinger fra fiskerne tyder dog på, at bestanden er større end først antaget.

Formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Kurt Madsen, har hørt fra et af de første fartøjer på fiskepladserne ved Doggerbanke, og det var positivt nyt:

- De fangede godt 300 tons tobis i de første træk. Det tyder på at der er nok af tobis, lyder det optimistisk fra fiskernes formand.

Fiskerne har måttet indstille sig på en meget begrænset kvote forud for sæsonens fiskeri . Derudover er det kun udvalgte fiskere der, i en forsøgsperiode, må fange tobis frem til 6. maj.

Nu håber fiskerne at de positive fangster i weekenden, kan bane vejen for en større kvote, som dog ikke kommer til at matche de seneste gyldne år.

- Vi har været oppe på kvoter på omkring en million tons. Men siden biologerne begyndte at blande sig er de raslet ned, kulminerende med en nul-løsning i år, fortæller en frusteret Kurt Madsen.

Vreden over de dårlige tobis-kvoter sidder dybt i fiskerne. Så meget at de nu har bedt biologer i udlandet om at se på de aktuelle data.

- Vi har bedt ministeren om at få de tal, der er udgangspunkt for tildelingen af kvoter. Så har vi taget kontakt til University of Wasington og bedt uvildige biologer om at kigge på det her, siger formanden for industri-udvalget i Danmarks Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen fra Hvide Sande .

Hvis kvoten skulle bliver hævet så redder det dog ikke de industrifiskere, som baserer over halvdelen af deres omsætning på tobis-fiskeriet.

- Vi skal huske, at det for de mellemstore fartøjers vedkommende er et meget vigtigt fiskeri. Det vi spiller om her, rent pengemæssigt, er omkring en halv milliard kroner, siger Kurt Madsen fra Thyborøn Havns Fiskeriforening.

Et lille plaster på såret er, at kvoterne på brisling og sperling i år er gode. Disse industrifisk kan fanges senere på året.