Tidligere folketingspolitikere har ingen planer om comeback

For et år siden stoppede to midt- og vestjyder i politik, da de ikke blev genvalgt til Folketinget, men den politiske karriere er ikke lagt på hylden.

Mads Rørvig og Steen Gade

På lørdag er det præcis et år siden, at der var folketingsvalg. For nogle blev valget begyndelsen på en ny politisk karriere - men for andre sluttede et liv med politik. To af dem, Mads Rørvig og Steen Gade har dog ikke helt lagt den politiske karriere på hylden, selvom livet på Christiansborg er forbi.

Steen Gade er formand for foreningen Nyt Europa. Efter seneste folketingsvalg har han fået lidt mere tid til frivillige arrangementer som Brexit-møder.

- Det er jo en stor omvæltning, så man skal lige vænne sig til det. Men så må man lave sit eget arbejdsliv og frivillighedsliv ved siden af. Og jeg forlader ikke de ting, jeg har brændt for i alle årene - det bliver jeg ved med så længe, jeg kan, siger Steen Gade, tidligere folketingsmedlem for SF.

Efter 27 år i Folketinget sluttede karrieren ved seneste folketingsvalg. Han var opstillet i Silkeborg-kredsen, men SF lykkedes ikke med at få fornyet folketingsmandatet.

Men politikken har han ikke helt kunnet lægge fra sig. Som formand i Nyt Europa kæmper han for et mere positivt syn på EU, og så har han hjulpet Nordisk Råd med klimapolitikken, når nu han ikke længere kan gøre det for SF.

- Og så er jeg også ude at holde foredrag i foreninger, højskole, universiteter. Så jeg har fået en dagligdag, hvor jeg beskæftiger mig med stort set de samme emner bare på en lidt anden måde, siger Steen Gade.

Forsøger at påvirke politikerne

For Venstre-manden Mads Rørvig var det også en bet at blive fravalgt. Kristian Pihl Lorentzen snuppede mandatet foran ham med 1.800 personlige stemmer mere, og han måtte takke af efter knap seks år.

- Venstre fik en ordentlig tilbagegang, og det gjorde, at der ikke var mandater nok. Det er selvfølgelig brandærgerligt, men det er lige som the name of the game, siger Mads Rørvig, tidligere folketingsmedlem for Venstre.

Nu er han chef for Public Affairs i bankernes interesseorganisation, Finansrådet. Her forsøger han at påvirke politikerne fra den anden side af bordet. En retur til Christiansborg har lange udsigter.

- Nu har jeg været i politik længe nok til at vide, at man aldrig skal afvise sådan noget. Men foreløbig vil jeg i hvert fald sige nej tak. Jeg har også klart sagt, at jeg ikke stiller op til folketingsvalget næste gang, siger Mads Rørvig.

Det gør Steen Gade heller ikke. Den 71-årige miljøforkæmper er definitivt færdig på Borgen. Til gengæld er der - måske - en bog på vej.

- Der er lidt for mange projekter endnu. Og jeg kan jo ikke starte dem alle sammen. Men der er aldrig skrevet om miljøpolitikkens historie i Danmark. Og den tror jeg, jeg ville være god til, siger Steen Gade.

Steen Gade blev første gang valgt ind i folketinget i 1981.