Tican i hård kamp om danske grise

De danske slagterier overbyder nu hinanden med bonustilbud i en desperat kamp om de danske grise. Imens fortsætter de danske smågrise med at fosse ud af landet.

Danish Crown og Tican udlover bonus for at få fat i de danske smågrise, der fosser ud af landet.
Danish Crown og Tican udlover bonus for at få fat i de danske smågrise, der fosser ud af landet.

De to store slagterier Danish Crown og Tican har kastet sig ud i noget, der minder om en budkrig for at få fat i flere slagtesvin. Det skriver Finans.

Begge slagterier mangler grise, fordi de danske landmænd har øget eksporten af levende smågrise voldsomt. Eksporten af levende grise er vokset gennem en længere årrække, men væksten er de seneste måneder accelereret, fordi smågrisene aktuelt kan sælges for rekordhøje priser i lande som Tyskland og Polen.

Udlover bonus

Resultatet er mangel på slagtesvin i Danmark, hvilket i begyndelsen af april fik Tican til at udlove en økonomisk bonus til både nye leverandører og eksisterende leverandører, der øger produktionen ved at leje ekstra stalde. I går reagerede Danish Crown ved at offentliggøre en lignende økonomisk bonusordning, der tilgodeser både nye leverandører og landmænd, der øger produktionen af slagtesvin.

Hos Tican er man dog straks klar til at byde endnu højere, hvis det viser sig nødvendigt.

- Jeg er faktisk på vej ind i et møde, hvor vi skal se på Danish Crowns udspil og vurdere, om det giver anledning til, at vi skal give vores tillæg et serviceeftersyn. Vi har lovet, at vi som helhed vil levere den bedste afregningspris i Danmark, og det løfte står vi ved, fastslår direktør Ove Thejls, Tican, overfor Finans.

Tican har fået flere muskler

Tican blev for et år siden overtaget af den tyske slagterikoncern Tönnies, der er privatejet. Det giver selskabet vide rammer til at betale, hvad der skal til, for at få de nødvendige grise til slagterierne. Ove Thejls medgiver således, at der på toppen af de offentligt kendte bonusser og tillæg kan laves individuelle aftaler.

- Ja, døren står på klem for det, hvis særlige forhold gør sig gældende - eksempelvis kvalitets- eller logistikmæssigt, siger Ove Thejls.

Udfordrer andelstanken

Danish Crown er et andelsselskab, hvor alle leverandører i princippet skal have samme pris pr. gris. Danish Crown har derfor ikke samme muligheder for at lave individuelle særaftaler, og selskabet udfordrer allerede andelstankens grundprincipper ved at tilbyde bonus til nye leverandører eller leverandører, der øger produktionen.

- Det er vældig positivt, at der nu nærmest er opstået en budkrig om de danske grise. Problemet er, at langt fra alle landmænd kan komme med til den fest. Slagterierne udbetaler jo kun bonus til nye leverandører eller leverandører, der kan øge produktionen af slagtesvin.

- Taberne er dermed landmænd, som år efter år loyalt har leveret alle deres grise til Danish Crown og ikke har mulighed for at udvide, påpeger Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter.