Sundhedsprojekt øger livskvaliteten hos udviklingshæmmede

Morsø Kommune har haft så stor succes med et toårigt sundhedsprojekt for udviklingshæmmede og psykisk sårbare, at det nu gøres permanent.

Sundhedsprojekt Morsø
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

I denne uge blev resultaterne af et toårigt sundhedsprojekt, hvor målet har været at fremme aktivitetsniveauet hos udviklingshæmmede og psykisk sårbare, fremlagt på en konference. Samtidig har kommunen besluttet, at forsøget skal gøres permanent.  

- Det betyder rigtig meget brugerne. De kan bibeholde den livskvalitet, det har givet dem, for der skal være nogen til at skubbe på, så man ikke kommer tilbage i den gamle skure igen med at sætte sig foran computeren eller fjernsynet, siger Henning Sørensen, formand for Social og Sundhed i Morsø Kommune.

Morsø kommunes fokus på at fremme sundheden hos de udviklingshæmmede og psykisk sårbare er støttet af Sundhedsministeriet og har kun kunne lade sig gøre i et samarbejde med de lokale foreninger. 

Med afslutningen af det toårige forsøgsprojektet deler kommunen nu ud af deres erfaringer som blandt andet har resulteret i helt nye målrettede initiativer. 

- Der er kommet noget aktivitet ude i de lokale foreninger for udviklingshæmmede, og inden for psykiatri har vi også lavet en ny idrætsforening, fordi vi synes, der manglede et tilbud, siger Mette Boel Christensen, idrætskoordinator i Morsø Kommune.

Stigende deltagerantal

Det har været svært at måle det præcise udbytte af projektet, men baseret på det stigende deltagerantal kalder kommunen det en stor succes.

- Vi har set, at brugerne virkelig har fået øjnene op for, at det giver livskvalitet at komme ud og røre sig. Vi må bare sige, at den livsglæde er blevet endnu større, og vi kan se, at den lyser ud af dem, siger Henning Sørensen.

HF MORS er en af de foreninger som gennem sundhedsprojektet har været med til at få udviklingshæmmede til at bevæge sig ved at invitere dem med i håndboldklubben. 

Siden begyndelsen for halvandet år siden er interessen for klubbens nye hold kun blevet større. 

- Vi startede med at være 16 spillere, hvor vi ikke vidste, om vi kunne være et hold, til at blive 32, hvor vi har tre hold af sted til turneringer. Så det er jo vanvittigt, siger Camilla Gylden Thomsen, håndboldtræner hos HF Mors.

- Det er rigtig dejligt at komme ud og spille håndbold og røre sig lidt med de andre. Man kommer til noget andet i hverdagen i stedet for at gå der hjemme og kede sig. Så er det sjovere at komme til noget sport en gang i mellem, siger Christian Søndergaard, håndboldspiller i HF Mors.

Med forsøgsprojektet ansatte Morsø Kommune en idrætskoordinator som altså nu får lov til at fortsætte arbejdet. 

2:27