Stort frafald på videregående uddannelser

Hver sjette studerende gennemfører ikke den uddannelse, de er startet på. Et fælles ansvar, lyder det fra rektor Henriette Slebsager.

020810Uddannelse001.jpg

I denne uge tager mange unge hul på et nyt uddannelseskapital, når de starter på videregående uddannelse. Men det er langtfra alle studerende, som gennemfører det studie, de starter på. 

På Erhvervsakademierne Dania og MidtVest, som blandt andet uddanner datamatikere, el-installatører og laboranter, er det mere end hver femte, som stopper på uddannelsen igen.

- Det at være studerende på en videregående uddannelse er en stor opgave for mange. De er ikke helt klar over, hvad det vil sige at tage en videregående uddannelse, når de kommer fra en ungdomsuddannelse, siger rektor Henriette Slebsager.

Kompetencerudvikling i fokus

På Erhvervsakademi MidtVest i Herning er man opmærksomme på den høje frafaldsprocent. De har derfor sat fokus på at udvikle de studerendes personlige og sociale kompetencer og give dem en idé om, hvad det vil sige at være en del af et videregående studiemiljø.

- Hele det spekter omkring personlige kompetencer sætter vi rigtig meget i højsædet.. Det er utrolig vigtigt, at man ved, noget om sig selv og ved, hvordan man er, når man arbejder i grupper, siger rektor Henriette Slebsager.

Ikke kun skolens ansvar

Henriette Slesager understreger dog, at det ikke er skolernes ansvar alene at mindske frafaldet på de videregående uddannelser. 

- Vi har et fælles ansvar. Det er os som uddannelses institution, men det er også de studerende selv, der har et ansvar for, at man gennemfører en videregående uddannelse, siger hun.

Her i landsdelen ser det slemt ud på Aarhus Universitets afdeling i Herning. Her falder knapt hver fjerde studerende fra.

Knapt så stort et frafald er der på VIA University, som blandt andet uddanner sygeplejersker, lærere og pædagoger. Her er det godt hver tiende studerende, som aldrig gør uddannelsen færdig.

Du kan få det fulde overblik over frafald på landets videregående uddannelser her.

 

3:22
Hver sjette studerende falder fra uddannelsen