Stort bølgeenergiprojekt i Hanstholm trækker stikket

Bølge-energi-anlægget ved Hanstholm er nu helt droppet. Wave Star Energy opgiver projektet og lukker firmaet ned.

Wave Star
Foto: Arkiv
2:51
 

Det stort anlagte bølgeenergianlæg ved Hanstholm, Wave Star, trækker stikket, netop som bølgeenergieventyret skulle til at tage fart.  

- Man kan sige, at anlægget har tjent sit formål med at bevise, at man kan producere energi fra bølgerne. Den kunne stå i mange år i vandet endnu uden at tage skade, men vi kan ikke bruge flere penge på det nu, siger administrerende direktør i Wave Star Energy, Laurent Marquis til Energy-Supply.dk.

Wave Star havde ellers udsigt til 20 millioner euro fra EU til et projekt, der skulle koble anlægget til en vindmøllepark. Det skulle have været det helt store kommercielle gennembrud. Men det lykkedes ikke folkene bag Wave Star at overbevise investorer om at skyde de resterende penge i projektet. 

- Vi blev nødt til at stoppe, og sige at det ikke kan lade sig gøre lige nu, der er ikke penge nok til at tage den risiko. Det er en hård konklusion, men vi er nødt til at være voksne nok til at sige, at det perspektiv vi har lagt ikke dur, siger Laurent Marquis til TV MIDTVEST.

Det ærgrer Morten Kramer, der gennem 12 år var tilknyttet Wave Star Energy som ingeniør. For nylig fik han og seks medarbejdere besked om, at anlægget har trukket energi ud af bølgerne for sidste gang.

- Det var brandærgerligt, nu stod vi klar med penge i forbindelse med det der EU-projekt, og vi havde virkelig et godt team samlet til at kunne løfte projektet, siger han. 

Klausen-brødrene fra Danfoss-familien har været de seneste ejere af Wave Star, der siden 2009 har stået ud for Hanstholm Havn. Projektet har løbende tiltrukket stor opmærksomhed. Bølgeanlægget har derfor været vigtig branding for Thisted Kommune. Lukningen af Wave Star betyder dog ikke, at forsøgene ved Det Nationale Testcenter for Bølgekraft i Hanstholm stopper, lyder det fra Thisteds borgmester, Lene Kjelgaard Jensen.

- Det anlæg Wave Star Energy har haft, har siden 2013 ligget i havnen i Hanstholm. Der var man færdig med at teste det, man har så afventet, om man skulle arbejde videre med det. Nu er der så taget en beslutning hos Wave Star. Men de testsites der er etableret ved siden af, de ligger der og de skal fortsat bruges, siger hun.  

En del af Wave Stars resultater er blevet overdraget til Aalborg Universitet. Morten Kramer håber, at det arbejde han har været med til at lave, en dag er med til at knække formlen for at gøre bølgeenergi rentabelt. 

- Vi kommer til at se bølgeenergianlæg, som bidrager til den grønne strøm i vores stikkontakter i fremtiden, det er jeg ikke i tvivl om, siger han. 

Wave Star er blevet flyttet til Grenaa Havn, hvor anlægget skal bygges om.