Stor utilfredshed med lukning af friluftsbad i Silkeborg

Det har vakt utilfredshed, at byrådet i Silkeborg ikke vil betale for at byens friluftsbad kan overleve. Men byrådet har planer om en helt ny svømmehal, lyder det.

2:47
Borgerne er ærgerlige over at miste friluftsbad, men det vil koste 15 millioner kroner at renovere svømmebadet.

Flere silkeborgensere er rasende over, at friluftsbadet i byen er lukket, fordi der ikke er penge til renovere det. 

- Det betyder allermest for alle de børn, der er i Silkeborg by. Aquaskolerne kan ikke komme herned og bade om sommeren. Og så betyder det noget for vores svømmere, at de ikke kan træne udendørs, fortæller Pia Johansen, der er næstformand i Silkeborg Svømmeklub.

Grunden til lukningen skal findes i det nuværende rensningsanlæg.  Anlægget er slidt op og kan ikke leve op til de nye og strammere regler for vandkvaliteten, som skal overholdes fra 1. juli. Det vil koste 15 millioner kroner at forbedre anlægget, og den regning er byrådet ikke klar til at betale.  

- Vi fik jo et chok, da vi fik de tal præsenteret. Det kunne vi ikke se, at vi lige havde mulighed for at håndtere, siger Gitte Willumsen (V), der er formand i Kultur-, Fritids-, og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune

Silkeborg kommune er langt fra den eneste kommune, som må lukke eller sætte et svømmebassin på pause på grund af de nye regler. Men reglerne har været undervejs i fem år, og derfor undrer det Dansk Svømmebadsteknisk Forening, at kommunerne ikke har handlet tidligere.

- Det er jo fem år siden, at bekendtgørelsen kom ud, og derfor har man jo haft fem år til at få lavet en plan og få det implementeret. Jeg vil tro, at det er 20-30 stykker, som ikke er klar, siger Carsten Larsen, der er formand i foreningen. 

Pengene bruges på nyt

Særligt på Facebook er der stor modstand mod lukningen af friluftsbadet. Men ifølge kommunen har de planer om en helt ny svømmehal som erstatning. 

- Vi har hellere ville bruge pengene i noget nyt. Det er der, byrådet har været indtil nu. Jeg ved ikke, om man begynder at stille sig anderledes til det, når nu man kan se, hvor stort et ønske det er. Men det får vi nok at se, når vi mødes til budgetmøde i august, siger Gitte Willumsen. 

- Vi havde jo rigtig gerne set at vi kunne holde åbent herude i et par år eller tre, indtil der kommer en ny løsning med et nyt svømmecenter i Silkeborg, siger Pia Johansen. 

Friluftsbadet har eksisteret siden 1970.