Støjberg nægter at besvare spørgsmål fra udvalg efter læk

Medlemmer af integrationsudvalg saboterer regeringens arbejde med læk til pressen, siger Inger Støjberg.

Inger Støjberg

Udlændingeminister- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil fremover nægte at besvare spørgsmål om visse fortrolige emner over for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Det skriver Politiken
    
Ifølge Inger Støjberg har nogle af medlemmerne "saboteret regeringens politik" ved at lække oplysninger til pressen om hjemsendelsesaftale med andre lande.
    
- Det står fuldstændig klart for mig, at visse medlemmer af Folketinget saboterer regeringens arbejde med at udsende kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere ved at gå til pressen med fortrolige oplysninger.
    
- Det er fuldstændig utilstedeligt, og derfor har jeg mistet tilliden til en del af udvalget, siger Inger Støjberg til Politiken.
    
Inger Støjberg har sendt et officielt brev til de 29 medlemmer af udvalget.
    
Her lyder det, at Støjberg ikke længere vil besvare spørgsmål, hvis svaret indeholder oplysninger, som er fortrolige af hensyn til Danmarks udenrigs- eller sikkerhedspolitiske interesser.
    
Ifølge ministeren gælder det oplysninger om hjemsendelser og aftaler indgået i den forbindelse. Spørgsmål om hjemsendelsesaftaler skal i stedet stilles til Det Udenrigspolitiske Nævn.
    
- Udenrigspolitisk nævn er kendt for at kunne håndtere fortrolige oplysninger. Dem stoler jeg på, siger ministeren til Politiken.
    
Politiken kunne for nylig referere fortrolige dokumenter fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om Danmarks hjemsendelsesaftale med Somalia.
    
 Ifølge avisens oplysninger genbehandler de danske udlændingemyndigheder i øjeblikket 800 somalieres opholdsgrundlag. Foreløbig skal 57 udvises. Men Somalia vil maksimalt tage imod 12 personer fra Danmark om året.
    
Dermed risikerer flere hundrede somaliere at ende på et udrejsecenter i Danmark.
 
Udvalgsformand: Pilen peger på udvalget 

Vi kan ikke bebrejde integrationsminister Inger Støjberg, at hun ikke vil besvare spørgsmål til Udlændinge- og Integrationsudvalget. Fortrolige oplysninger er lækket til pressen, og pilen peger på udvalget.
    
Det mener udvalgets formand, Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.
    
Ministeren fortæller Politiken om sit stop for samarbejde, fordi nogle medlemmer har "saboteret regeringens politik" med læk af dansk aftale om at hjemsende somaliere.
    
- Jeg kan godt forstå det. Der er ingen grund til at lægge skjul på, at pilen peger i retning af udvalget. Man kan ikke sige med 100 procent sikkerhed, at lækket kommer fra udvalget, siger Martin Henriksen.
    
- Men der er fortilfælde, hvor nogle medlemmer af udvalget har haft lidt svært ved at holde på oplysninger og er gået ud i offentligheden. Selv om det var aftalt, at man ikke skulle gøre det.
    
Inger Støjberg oplyser i et brev til udvalgets 29 medlemmer, at hun ikke vil besvare spørgsmål med fortrolige oplysninger om Danmarks udenrigs- eller sikkerhedsinteresser.
    
Spørgsmål om danske aftaler om at hjemsende udlændinge skal i stedet stilles til Det Udenrigspolitiske Nævn.
    
Nævnet kan bedre holde på hemmeligheder. Her har medlemmerne skærpet tavshedspligt, siger han.
    
Inger Støjberg kunne have meldt lækket til politiet for at finde kilden, forklarer Martin Henriksen.
    
Udlændingestyrelsen er ved at vurderer 800 somalieres opholdsgrundlag. Foreløbig skal 57 udvises. Men Somalia vil højst modtage 12 somaliere om året, skriver avisen.
    
Martin Henriksen fordømmer lækagen.
    
- Det er et problem, hvis nogle har lækket fortrolige oplysninger for at bremse et flertals ønske om at få gang i hjemsendelser, siger Martin Henriksen.
      

 

  
/ritzau/