Flygtningebørn presser kommunale børnetandplejer

Antallet af flygtningebørn eksploderer. De har ofte flere huller end danske børn, og de koster meget mere at behandle. Det presser de kommunale børnetandplejer.

Antallet af flygtningebørn er nu så stort, at det presser de kommunale børnetandplejer.
Antallet af flygtningebørn er nu så stort, at det presser de kommunale børnetandplejer.

De mange flygtninge presser de kommunale velfærdsydelser hårdt. På bare seks år er antallet af flygtningebørn, der får opholdstilladelse, steget fra 375 til 7448 børn i 2015. Det udfordrer en række af de kommunale sundhedsområder - ikke mindst børnetandplejen.

Flygtningebørnene har ofte mange huller, og behandlingerne koster op mod seks gange så meget som for et gennemsnitligt dansk barn. Men antallet af flygtningebørn er nu så stort, at det presser de kommunale klinikkers økonomi. Det viser en rundspørge blandt landets tandlæger.

Flygtningebørnenes tænder er nemlig i langt dårligere forfatning end de danske børns, men pengene fra kommunen er de samme. Det bekymrer Karen Povlsen, konstitueret overtandlæge i Holstebro Kommunale Tandpleje.

- Det kan godt være, det kommer til at kræve lidt flere ressourcer. Det kan også være, det kræver, at man kan prioritere på en anden måde inden for den ramme, man har, siger Karen Povlsen.

Længere tid mellem indkaldelser

En tredjedel af landets tandlæger tror, at en af konsekvenserne kan blive længere tid mellem indkaldelser. Yderligere en tredjedel ved endnu ikke, hvordan de skal lappe det økonomiske hul.

Det er kommunerne, der driver tandplejen for børn op til 18 år, og i Holstebro Kommune er der ikke umiddelbart flere penge på vej. Det kræver handling fra regeringen, lyder det fra Bodil Pedersen, medlem af udvalget for børn- og unge i Holstebro Kommune (S)

Vi kan ikke blive ved med at presse citronen hårdere i kommunerne

- Vi har i forvejen så mange udfordringer. Vi har haft på ældreområdet, vi har på skoleområdet, og sådan kan vi blive ved med at sige, siger Bodil Pedersen.

- Vi kan ikke blive ved med at presse citronen hårdere i kommunerne, så vi skal simpelthen have regeringen til at forstå, at de skal give os nogle midler til, at vi kan få det her til at køre, fortsætter Bodil Pedersen.

Hvis prognoserne holder stik, vil antallet af flygtningebørn stige endnu mere markant i 2016. Der kan reelt blive tale om 15.000 børn. Det er en fordobling i forhold til 2015.