Stigende antal arbejdsulykker

I 2015 døde 27 personer i arbejdsrelaterede dødsulykker. I 2016 er antallet af dødsulykker vokset til over 30. Det oplyser Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F.

En lastbilchauffør mistede i december livet, da han blev mast under træbjælker i en arbejdsulykke ved Timring.
En lastbilchauffør mistede i december livet, da han blev mast under træbjælker i en arbejdsulykke ved Timring.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Antallet af arbejdsulykker er steget fra 2015 til 2016. Det viser tal som Fagbladet 3F har fået indsigt i. Myndighederne har svært ved at give en præcis forklaring. 

- Det er vanskeligt at sige, hvad der lige præcis gør, at tallet ryger op over 30 i 2016. Det var lige under 30 i 2015. Der skal ikke så meget til at flytte det, siger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.
    
- Jeg ved ikke, om det er overraskende. Men det er trist. For vi kan se, at de dødsulykker, der sker, kan forebygges ret nemt. Det er ikke det store hokus pokus, der skal til, siger hun til Fagbladet 3F. 
    
Ekspert i arbejdsmiljø Kent J. Nielsen gør opmærksom på, at der i flere år har været en generel nedadgående trend med færre arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark.

- Vi aner ikke, hvorfor antallet af dødsulykker er faldet over tid. Det er antallet af andre arbejdsulykker ikke. Og når vi ikke ved, hvorfor antallet af dødsulykker generelt er faldet over de senere år, så ved vi heller ikke, hvorfor antallet er steget fra 2015 til 2016, siger Kent J. Nielsen, der er souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning.
    
- Det går lidt op og ned. Det kan være et tilfældig udsving. Eller det kan være, at antallet af dødsulykker i 2015 faktisk vil vise sig at være et unormalt lavt antal. Men vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, om der er ved at ske en ny trend i form af flere dødsulykker, siger han.
    
I 2015 døde tre personer under arbejde inden for land- eller skovbrug. I 2016 steg antallet til 11 i branchen, oplyser Arbejdstilsynet. Disse 11 dødsfald skete typisk efter fald eller håndtering af maskiner. Den store vækst i antallet af dødsulykker i landbruget har gjort, at Arbejdstilsynet har udvalgt denne branche som særlig fokusbranche for tilsyn og kommunikationskampagne i 2017.
    
- Vi følger udviklingen og målretter indsatserne dér, hvor vi kan se, at der sker flest dødsulykker, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Krone.
    
Det endelige antal dødsulykker for 2016 er endnu ikke gjort helt op. Det skyldes, at Arbejdstilsynet lige nu gransker flere dødsulykker for at finde ud af, hvorvidt der var tale om arbejdsrelaterede dødsulykker eller ej.
    
Samlet set er over 568 personer omkommet under arbejde i Danmark i årene 2004 til og med 2016 inden for Arbejdstilsynets myndighedsområde. Det viser Fagbladet 3F’s opgørelse på baggrund af tal fra Arbejdstilsynet.