Stenkast skaber frygt på de danske veje

En ny undersøgelse viser, at bilister er blevet mere utrygge, når de kører på de danske veje.

Arkivfoto
Arkivfoto

Efter flere episoder med stenkast fra motorvejsbroer har YouGov lavet en undersøgelse for Avisen.dk, der viser, at de danske bilister er blevet mere utrygge, når de kører på de danske veje. Værst gik det til, da en tysk mor mistede livet, efter at hun blev ramt af en betonflise på den fynske motorvej forrige måned. Men der har også været været flere tilfælde i Midt- og Vestjylland - blandt andet ved Silkeborg og Gjellerup.

Næsten halvdelen er blevet mere utrygge
Målingen viser, at 48 procent af danskerne er blevet mere utrygge ved at køre på vejene efter de forskellige tilfælde med stenkast mod biler fra vejbroer. 33 procent svarer, at de ikke er blevet mere utrygge, mens 19 procent svarer, at de enten ikke kører bil eller ikke ved det. Trafikpsykolog Birger Nygaard kan godt forstå, at de tragiske hændelser med stenkast påvirker folk.
- Selvfølgelig bliver folk utrygge, når sådan noget sker. Det er helt naturligt, for der er jo ingen som vil have en sten i hovedet og slet ingen, som vil dø af at få en sten i hovedet, siger han til Avisen.dk.

Ændrer ikke adfærd trods frygt
Men selvom tanken om at blive ramt af stenkast gør folk utrygge, er det ikke noget, som ændrer folks adfærd på vejene.
- Selvom det er ubehageligt at tænke på, tør jeg godt garantere, at man ikke vil se en adfærdsændring hos folk som for eksempel at sænke farten eller køre en anden vej for at undgå motorvejsbroer. Den eneste adfærdsændring vil måske være, at flere kigger op på broerne, for at se, om der går nogen rundt, siger Birger Nygaard til Avisen.dk.

Undersøgelsen viser også, at 66 procent af dem, som følte sig utrygge sidste gang, de satte sig bag rattet, kørte i et privat ærinde, mens det for 26 procent gjaldt, at de kørte, fordi de enten pendlede til eller fra arbejde eller kørte i forbindelse med deres arbejde. Derfor påvirker de mange stenkast også folk, som bare forsøger at passe deres arbejde. Arbejdsmiljøkonsulent hos transportgruppen under 3F, Kjeld Jensen, forklarer, at chaufførbranchen er meget opmærksom på problemet.
- For det første så ved vi jo godt, at det også kan ramme os, og at vi kan dø af det. Derfor er vi opmærksomme på for eksempel at trække lidt væk fra en vejbane, hvis vi kan se, at der står nogle oppe på broerne. For det andet er vi blevet meget opmærksomme på at melde ind til både vejdirektoratet og politiet, hvis vi ser noget, der ser mystisk ud, så de hurtigt kan komme forbi og tjekke det ud, siger Kjeld Jensen til Avisen.dk.