Efter deling af drabsvideo: SSP-konsulenter advarer nu alle forældre

- For når man har set den, så kan man ikke spole filmen tilbage, siger SSP-konsulent i Viborg Kommune, Martin Glud.

Politiet ankommer til stedet, hvor to kvinder blev fundet dræbt i et populært turområde i nærheden af landsbyen Imlil i Marokko.
Politiet ankommer til stedet, hvor to kvinder blev fundet dræbt i et populært turområde i nærheden af landsbyen Imlil i Marokko.
Foto: Chouftv / AP / Ritzau Scanpix

Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter her til eftermiddag overfor TV MIDTVEST, at den meget omtalte og omdiskuterede drabsvideo fra Marokko er blevet delt her i landsdelen.

SSP i Viborg fik fredag formiddag den første henvendelse fra en skole om deling af den video, der angiveligt viser drabet på enten danske Louisa Vesterager Jespersen eller norske Maren Ueland, som blev fundet dræbt i Marokko den 17. december. 

- Vi har fået henvendelse fra en skole her i kommunen, hvor en elev skulle have delt den, sagde SSP-konsulent i Viborg, Martin Glud, tidligere på dagen. 

Videoen er voldsom

På baggrund af henvendelsen mødtes kommunens SSP-samarbejde derfor i dag til en snak om, hvordan man i kommunen vil håndtere sagen.

- Det vi blev enige om er, at videoen er så voldsom, at vi skal have advaret vores forældre her i kommunen om, at børnene ikke skal se den. For når man har set den, så kan man ikke spole filmen tilbage, siger Martin Glud efter mødet.

SSP-konsulenten vil i dag ikke oplyse, på hvilken skole videoen er blevet delt. Men for at forebygge videre deling af videoen retter kommunen nu henvendelse til alle skoler i kommunen.

- Vi har netop lavet en skrivelse, som i dette øjeblik er sendt ud til samtlige skoleledere, som de kan lægge på Skoleintra, så den bliver delt ud til alle forældre.

Krænker dræbte og efterladte

Både hos politi og Red Barnet ser man med stor alvor på sagen.

Red Barnet rapporterede tirsdag, at videoen var i omløb blandt børn og unge, selv om både dansk og norsk politi har forsøgt at begrænse spredningen. Og organisationen gør opmærksom på, at det også er strafbart at dele videoen.

- Ud over at videoen er uhyggelig og skræmmende at se, vil den fortsatte deling af videoen endnu en gang krænke de dræbte og deres familie og venner, og så er deling af videoen også en strafbar handling, skrev organisationen i en pressemeddelelse.

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) arbejder intenst på at forhindre spredningen af videoen.

- Vi har gjort og gør fortsat, hvad vi kan for at forhindre spredningen af denne forfærdelige video. Hvis man modtager videoen, anbefaler vi at slette den med det samme, siger NC3-leder Claus Birkelyng til Ritzau.

Det samme anbefaler Midt- og Vestjyllands Politi i dag. Men for dem, der måske allerede har set eller delt videoen, stiller SSP-konsulenterne i Viborg Kommune sig til rådighed for hjælp og vejledning

- Hvis der er nogle forældre, der kommer i tvivl om, hvordan man snakker med sine børn om det her, eller hvad man gør, hvis ens barn har delt det, så kan man kontakte flere af os SSP-konsulenter, fortæller SSP-konsulent Martin Glud.