Sommerkurser hitter på højskoler

Efter år med faldende interesse er højskolernes korte kurser igen populære

De korte sommerkurser hitter igen på højskolerne.Foto: Trine Markfoged Jensen
De korte sommerkurser hitter igen på højskolerne.Foto: Trine Markfoged Jensen

De korte højskole-kurser har genvundet populariteten i en sådan grad, at flere højskoler kan melde om udsolgt her i sommerferien.

Blandt dem er Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg, hvor kursisterne strømmer til for at være med på kajak-, mountainbike- og dansekurser.

- Vi er glade for at folk vil bruge sommerferien på det her, udover at det er en økonomisk gevinst for højskolen, siger Johnnie Bøtker Laursen, der er lærer på Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg.

Succesen for de korte højskoleophold klinger nemlig godt i kassen, og gør det nemmere at opfylde skolernes primære formål.

- Vi er primært sat i verden for at lave skole for de højskole-elever vi har i lang her på stedet, henholdsvis forår og efterår, understreger Johnnie Bøtker Laursen.

For ti år siden dykkede interessen pludselig for de ugelange højskoleophold i sommerperioden. i 2006 og 2007 var godt 37.000 på højskole i ferien.

I 2014 og 2015 nåede interessen et lavpunkt med kun godt 28.000 kursister. Men i år ser udviklingen ud til at vende med fyldte hold på de mere end 1200 kurser, der arrangeres på landets 70 højskoler.

For en af kajak-kursisterne i Viborg, Jette Østergaard fra Varde, har det været en stor oplevelse at være på højskole:

- Jeg har overvundet en masse grænser. Bl.a. er jeg blevet smidt ud i en kajak fra tre-meter vippen og har lært at lave rul i løbet af ugen, fortæller hun med smil på læben.

Samværet og kontakten med de andre kursister tæller også højt, mens andre vægter den personlige udvikling. F.eks. Iben Bagger fra Aarhus, som er kursist på Gymnastik- og Idrætshøjskolens danselinie.

- Jeg arbejder på en efterskole syd for Horsens og vil gerne have inspiration for at dygtiggøre mig, fortæller Iben Bagger, mens hun er i gang med øvelserne i gymnastiksalen.

Et højskoleophold på kajak-kurset i Viborg, koster i omegnen af 5.000 kroner.