Søby Brunkulsleje skal tiltrække turister

Herning Kommune har store planer med et naturområde, der har en særdeles spændende fortid. Området skal gøres til en ny turistattraktion.

soebyplan.jpg

Søby Brunkulsleje er et område med en unik natur og historie, og et område Herning Kommune ønsker at gøre mere tilgængeligt.

- Der kommer årligt over 20.000 turister allerede nu, men jeg ser gerne, at vi kommer helt op på hundredetusinde besøgende om året, siger Finn Stengel Petersen, formand, Soc. dem., Teknik og Miljø, Herning Kommune.

Herning Kommune har vedtaget en helhedsplan for området. Der skal blandt andet laves nye cykel- og gangstier, og buske skal ryddes, så det specielle, bakkede ørkenlandsskab igen kommer til syne. Alt sammen for at fortælle om brunkullets betydning for området.

- Det var i sin tid en kæmpestor arbejdsplads, som betød at eksempelvis Brande Station var en af de største i Jylland på det tidspunkt, siger Finn Stengel Petersen, formand, Soc. dem., Teknik og Miljø, Herning Kommune.
 

Usikkert område
Mens kommunen gerne ser endnu flere turister ved Søby Brunkulsleje, så er det ikke alle, der er lige begejstrede for ideen.
Skovfoged Hans Jensen mener, at undergrunden er for blød og usikker til, at det er forsvarligt at lade folk gå rundt i området.

- Vi er i et område, der er lidt betændt, og det vil det blive ved med at være i mange år, så jeg kan da kun anbefale, at man tænker sig godt om, når man færdes her, siger Hans Jensen, Skovfoged, Naturstyrelsen Midtjylland.

Der sker ofte store jordskred i området. Senest i 2011 sank jorden fire meter og efterlod store huller og væltede træer over fire hektarer.
Udvalgsformand Finn Stengel Petersen kender godt til områdets forhistorie, men han garanterer, at der ikke bliver gået på kompromis med sikkerheden.

- Vi vil prøve at afmærke de områder så tydeligt, at folk slet ikke er i tvivl om, hvor de skal gå, siger Finn Stengel Petersen, formand, Soc. dem., Teknik og Miljø, Herning Kommune.

Kommunen har lavet helhedsplanen i samarbejde med Naturstyrelsen og de lokale lodsejere.

 

1:56