Smuthul: Nu kan Muhammad få sin løn

Et slags Mastercard gør det muligt, at asylansøgere kan få udbetalt deres løn.

Accescard
Foto: TV MIDTVEST

Asylansøgere har ikke noget cpr-nummer – og derfor kan de ikke få en bankkonto. Det gør det besværligt at udbetale deres løn. Nu viser det sig dog, at et smuthul alligevel kan gøre det forholdsvis nemt for både arbejdsgiver og asylansøger.

Løsningen hedder et Accescard, som mest af alt minder om et Mastercard. Kortet fungerer som et taletidskort til en telefon. Den kan ikke gå i minus, men man kan hæve penge, betale i en række butikker og der medfølger en app, så man kan betale regninger online.

- For os er det som udgangspunkt ikke nødvendigt, at man har et dansk cpr-nummer, siger Poul Erik Andersen, der er forretningsudvikler hos Accescard.

Ikke bøvlet værd

Søndag fortalte medejer af Chrisfish i Hanstholm, Flemming Holler, at han ikke længere ville ansætte asylansøgere, fordi systemet er alt for bøvlet. Han har ansat Muhammad Khan fra Pakistan. Asylansøgere som ham må gerne arbejde og betale skat men ikke have en bankkonto, da de ingen cpr-nummer har.

Derfor er chefer som Flemming Holler nødt til at udbetale lønnen til sig selv og derefter betale i kontanter til deres ansatte. Nu kan det smarte Accescard være en midlertidig løsning for Muhammad Khan, og det glæder de sig over ved Chrisfish.

- Vi har tænkt os at tage et møde med vores medarbejder og hans rådgiver, og hvis han er indstillet på at få det kort, så vil vi sige ja tak, fordi det letter vores byrde, siger Flemming Holler.

Ikke alle er lige begejstrede

Det er et flertal rundt om regeringen, der har besluttet, at asylansøgere må arbejde. Liberal Alliances Leif Mikkelsen opfordrer Flemming Holler til at bruge smuthullet.

- Man bør gøre alt for at modvirke det her fuldstændig vanvittige bureaukrati.

De Radikales Andreas Steenberg er ikke vild med smuthullet, men han vil gerne have bedre regler på området.

- Jeg kan godt forstå, at man tyr til det her i desperation. Det er lidt svært for mig at gennemskue om det kort er lovligt, og det er også lidt svært at gennemskue, om man kan være sikker på, at der bliver betalt skat, og at skattevæsnet har mulighed for at overvåge, hvad der sker.

Ifølge Accescard er kortet fuldt lovligt i EU. 

2:18
Nye muligheder tegner sig for en arbejdsgiver i Hanstholm, der er ved at give op over for bureaukratisk bøvl med at udbetale løn til en asylansøger