Silkeborgmotorvejen bliver brugt langt mere end forventet

Der kører næsten dobbelt så mange biler som forventet på Silkeborgmotorvejen på strækningen mod vest til og fra Herning.

Silkeborgmotorvejen bro
Foto: Tue Frisk Petersen, TV2 Østjylland

Bilisterne er vilde med at køre på Silkeborgmotorvejen. Så vilde at der kører langt flere biler end beregnet faktisk 7000 flere. Det skriver Midtjyllands Avis.

Ifølge Vejdirektoratets tal, der blev brugt til en VVM-redegørelse for motorvejen tilbage i 2008, ville der passere godt 10.000 biler i døgnet på strækningen fra Funder til Viborgvej i 2017. Men nye og foreløbige beregninger viser, at der i år vil køre omkring 17.000 biler i døgnet på strækningen, en mertrafik på 70 procent flere biler i døgnet i forhold til tidligere beregninger.

En af årsagerne er ifølge projektleder i Vejdirektoratet Mike Boesen en generel stigning i trafikken i Danmark fra 2015-2017 på omkring fem procent på motorveje og hovedveje. Den skyldes til dels, at samfundsøkonomien er i fremgang, og der at der er kommet gang i hjulene.

- Men hvorfor der kører langt flere biler på Silkeborgmotorvejen mod vest end forventet er svært at sige noget præcist om. Men det skyldes sandsynligvis også, at flere bilister vælger motorvejen i stedet for Ringvejen, siger Mike Boesen til avisen.

Færre på Ringvejen

Det kan der være noget om. Målinger af trafikken på Ringvejen viser, at der siden åbningen af motorvejen i september sidste år kører langt færre biler. Ved Funder er årsdøgntrafikken faldet fra små 14.000 biler i døgnet til 7758 biler i år ifølge vej- og trafikafdelingen i Silkeborg Kommune.

Det mest markante fald i trafikken er sket på Ringvejen øst for Resenbro, hvor trafikken er faldet med cirka 11.900 biler. I 2013 kørte der her 16.850 biler, mens der i dag kun kører 4939 biler. 

Også på strækningen fra Viborgvej til Nørreskov Bakke kører der flere biler på motorvejen. Prognosen sagde cirka 13.000 biler i døgnet, men den på mellem 18.000-19.000 biler.

Nogle steder holder Vejdirektoratets prognoser dog. På strækningen fra Nørreskov Bakke til Aarhusvej kører der i dag cirka 23.000 biler i døgnet. Det er også tilfældet på strækningen fra Aarhusvej til Hårup, hvor der kører 25.000 biler i døgnet. Tal, som Vejdirektoratet havde beregnet sig frem til i 2008.