SF vil samle grønt flertal til at rydde op efter blå blok

SF vil lade landbruget betale for en grøn genopretning, der skal "rydde op" efter blå bloks landbrugspakke.

Landrug høst

I løbet af efteråret vil SF lancere en grøn genopretningsplan og forsøge at samle et flertal for en række forslag, der skal "afbøde konsekvenserne af regeringens landbrugspakke".
    
Sådan lyder budskabet fra SF-formand Pia Olsen Dyhr på SF's sommergruppemøde i Slangerup i Nordsjælland.
    
- SF mener, at forureneren - landbruget - selv skal betale, siger hun på et pressemøde.
    
SF vil blandt andet have et stop for dyrkning omkring drikkevandsboringer og begrænse brugen af sundhedsskadelig ammoniak.
    
- Det er mere nødvendigt end nogensinde før, at de grønne partier på Christiansborg står sammen, siger Pia Olsen Dyhr og rækker hånden frem til de øvrige oppositionspartier samt De Konservative, der kalder sig blå bloks grønne stemme.
    
- Jeg tror faktisk aldrig, jeg har set så sort en regering, uddyber Pia Olsen Dyhr og uddyber:
    
- Ikke en gang under Anders Fogh Rasmussen, der alligevel var lidt optaget af en frø, en fugl og en fisk. Det er Lars Løkke ikke. Derfor er vi nødt til at kigge på, hvordan vi får rullet de konsekvenser, som et løssluppet landbrug får, tilbage.
    
- Det betyder blandt andet, at vi skal plante energipil, fordi det er godt for vores åer og vandløb. Det betyder, vi skal lave zoner rundt om vores drikkevandsboringer, så vi ikke oplever, at de bliver lukket, fordi vandet er forurenet.
    
De næste fem år skal den grønne genopretningspakke afsætte omkring en milliard kroner til opgaven, foreslår SF.
    
Det var Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, der i slutningen af 2015 blev enige om en landbrugspakke.
    
Aftalen indebar blandt andet, at randzonerne afskaffes, at landmænd får lov til at gødske mere, og at der planlægges en helt ny miljøregulering.
    
Efterfølgende kritiserede en række forskere regnemetoderne i aftalen for at puste miljøgevinsten ved landbrugspakken kunstigt op.