September var en af de varmeste måneder nogensinde

I efterårets første måned var det varmt nok til at grille iført badetøj. September var usædvanlig varm og solrig.

strand

Aldrig er der målt så varme dage i september, meddeler DMI i en pressemeddelelse.
    
- Specielt midt på måneden oplevede vi nogle dage med ekstremt varmt vejr over Danmark, som resulterede i en landsdækkende varmebølge. Det er meget atypisk for september, skriver vagtchef ved DMI Lars Henriksen.
    
Solen skinnede i 201 timer i måneden. Kun i september 2002 har der været lige så mange soltimer. Gennemsnitstemperaturen var 16,2 grader. Det er på højde med tidligere rekorder fra 1999 og 2006.
    
Gennemsnittet af de højeste dagtemperaturer har aldrig været højere.
    
- Kigger vi kun på, hvor højt termometeret nåede op i dagtimerne, så slår 2016 faktisk både 1999, 2006 og alle andre september, skriver klimatolog Mikael Scharling fra DMI.
    
 - Den gennemsnitlige højeste dagtemperatur var 20,5 grader. Så varme dage har vi aldrig tidligere målt i september, skriver han.
    
Varmen skyldtes et højtryk, der lå over Skandinavien og det østlige Europa. Det pumpede varm luft ind over landet. Sammen med opvarmningen fra solen gav den varme vind høje temperaturer.
    
- På denne tid af året er det europæiske kontinent fortsat varmt. Derfor var det en tør og varm syd- og østenvind, der blæste ind over os det meste af måneden, skriver Lars Henriksen.
    
Der faldt 35 millimeter regn over Danmark. Det er omkring halvdelen af det nedbør, som normalt falder i september.
    
DMI har målt temperaturer og nedbør siden 1874. Soltimerne er blevet målt siden 1920.
    
Den amerikanske rumfartsorganisation Nasa begyndte at måle verdens temperaturer i 1880. Juli 2016 blev den varmeste måned, der nogensinde er målt af rumfartsorganisationen.
    
Forklaringen på den globale hedebølge er en kombination af menneskeskabt global opvarmning og det naturlige vejrfænomen El Niño. Ifølge Nasa kan 2016 blive det varmeste år nogensinde.