- Sagen sætter hele tilliden til det danske indsamlingssystem på spil

Midt- og Vestjyllands Politi bedes nu indlede efterforskning af Familier med kræftramte børn.

Sekretariatsleder Kurt Hansen fra Familier med kræftramte børn.
Sekretariatsleder Kurt Hansen fra Familier med kræftramte børn.
Foto: arkivfoto

Indsamlingsnævnet har bedt Midt- og Vestjyllands Politi om at indlede en politimæssig efterforskning af foreningen Familier med kræftramte børn, FMKB, på grund af mistanke om bedrageri, underslæb eller mandatsvig eller anden form for økonomisk kriminalitet.

Det oplyser formanden for nævnet, retspræsident Christian Lundblad, til Jyllands-Posten. (betalingsmur)
    
FMKB er Danmarks største og ældste børnekræftforening og havde indtægter på 52 mio. kr. i 2015. Men Indsamlingsnævnet føler sig langt fra sikker på, at pengene er blevet brugt til formålet, og da nævnet ikke selv har redskaberne til at komme bag om tallene i foreningens regnskab, har nævnet helt usædvanligt bedt politiet gå ind i sagen.
    
- Vi er optaget af, at pengene går til det, som foreningen siger til donorerne, at de går til. For hvis de ikke gør det, kan det være bedrageri. Og ud fra de regnskabsoplysninger, vi har modtaget fra foreningen, kan vi ikke være sikre på, at hovedparten af pengene er gået til formålet, siger Christian Lundblad.
    
- Sagen sætter hele tilliden til det danske indsamlingssystem på spil, betoner Christian Lundblad.
    
Familier med kræftramte børn afviser mistanken om snyd.
    
"Vi må på det kraftigste afvise, at vi har overtrådt straffeloven eller på nogen måde har foretaget uretmæssige berigelser på andres bekostning," skriver foreningen i en kommentar til Jyllands-Posten.