Ringkøbing-Skjern Kommune vil lokke eksiljyder hjem

Ringkøbing-Skjern Kommune forsøger nu at lokke eksilvestjyder tilbage til kommunen på en helt ny måde.

Ringkøbing-Skjern Kommune forsøgte at lokke københavnske eksilvestjyder tilbage med vestjysk tapas i usædvanlige omgivelser.
Ringkøbing-Skjern Kommune forsøgte at lokke københavnske eksilvestjyder tilbage med vestjysk tapas i usædvanlige omgivelser.
Foto: Jens Kolding, TV MIDTVEST

Det blev en turistattraktion, da Ringkøbing-Skjern Kommune tirsdag bød eksilvestjyder i København til vestjysk tapas på skibet Maja af Hvide Sande. Målet med arrangementet var klart: københavnerjyderne skulle lokkes hjem. 

- Det er ikke bare for festens skyld, vi gør det. Vi gør det selvfølgelig, fordi vi håber, at vi på den lange bane kan trække endnu flere eksilvestjyder hjem. Vi er godt klar over, at det her kan vi ikke måle overnight. Det vil være et langt sejt træk, siger Dorthe Frydendahl, der er bosætningskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

70 vestjyder med bopæl i København havde taget imod tapasinvitationen fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Ombord på skibet blev der serveret lækkerier fra Mylius Erichsens bryghus, Stauning Whisky og andre lokale flagskibe. Initiativet vækkede glæde blandt de fremmødte. 

- Det er fedt at komme og høre, hvad de (Ringkøbing-Skjern Kommune red.) har at sige, og hvad de kan præsentere af muligheder for, at vi kan flytte hjem igen, siger Morten Wørmer, der oprindeligt er fra Holmsland.

Det er ikke bare for festens skyld, vi gør det. Vi gør det selvfølgelig, fordi vi håber, at vi på den lange bane kan trække endnu flere eksilvestjyder hjem.

Indsatsen er nødvendig

Indsatsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune er nødvendig. I efteråret lavede Epinion en undersøgelse for Ringkøbing-Skjern Kommune, der viste, at fire ud af 10 tilflyttere tidligere havde boet i kommunen. Men om et arrangement med vestjysk tapas er nok til at lokke jyderne hjem, var der delte meningen om på blandt de deltagende. 

- Det er svært at sige, om et enkelt arrangement vil kunne gøre noget. Det er en stor helhed af mange ting der skal gå op. Familie, omgangskreds og en masse andet skal man også have med i spil. Men jeg synes, det er fedt, at Ringkøbing viser engagement og gør noget for at udvikle byen. Det er klart et plus, siger Cathrine Sandager Budtz, der kommer fra Ringkøbing.

- Jeg har altid været glad for vand, så det kunne være fedt at bo ved vestkysten og komme ud til vandet hver dag. Men lige nu der er det København, der banker i hjertet, siger Christoffer Morgils.

Efter charmeoffensiven i København er skibet Maja nu sejlet videre med Ringkøbing-Skjernborgere til folkemødet på Bornholm.

 

2:51
Ringkøbing-Skjern Kommune forsøger nu at få fat i deres eksil-vestjyder på en helt ny måde.