Ringkøbing-Skjern i nyt turismesamarbejde

Målet er at få endnu flere turister til vestkysten. Midlet er et nyt samarbejde mellem kommunerne i Ringkøbing-Skjern og Varde.

Det nye samarbejde skal lokke endnu flere på ferie ved vestkysten.
Det nye samarbejde skal lokke endnu flere på ferie ved vestkysten.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Ringkøbing-Skjern Kommune vil gerne have endnu flere turister, og det skal et samarbejde med nabokommunen Varde nu hjælpe med.

Derfor går de to kommuner sammen om at danne en fælles tværkommunal turismedestination. 

- Formålet er at få etableret mere muskelkraft, så vi kan brande området endnu mere og måske også tiltrække nye typer turisme. Det kunne være fra Norden, men også fra andre lande i Europa end lige præcis Tyskland, siger viceborgmester, Søren Elbæk (A).

Ringkøbing-Skjern Kommune er allerede landets fjerdestørste målt på turismeskabt omsætning, og kommunen er sammen med Varde Kommune hjemsted for omkring otte millioner overnatninger årligt. Til sammenligning står København for 7,3 millioner overnatninger.  

- Varde og Ringkøbing-Skjern Kommune er de ubetingede største turistattraktioner på vestkysten. Så det er klart, at vi har en interesse i at skabe et stort, markant brand på vestkysten, der kan tiltrække endnu flere turister, siger Søren Elbæk (A).

Blandet modtagelse af samarbejde

Hos Novasol/Dansommer i Søndervig er områdeleder, Lars Christensen, enig i, at det er gavner turismen, at kommunerne står sammen. 

- Det er rigtig godt at få samlet tingene. Jo mere markedsføring vi får kommunalt og for os selv, jo bedre er det. 

Men han kan også være bekymret for, hvordan samarbejdet vil påvirke de andre kommuner langs vestkysten. 

- Jeg ser noget mystisk i, at man har lavet et samarbejde mellem 11 kystkommuner og tre regioner, og så kommer man efterfølgende med et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern og Varde. Det er jo så stort, at det stort set er halvdelen af al turismen i hele Danmark. Så der er i hvert fald nogle kommuner, der bliver kørt over, som vi også agerer rundt i.

- Men vi hilser det selvfølgelig velkomment, siger Lars Christensen. 

Søren Elbæk (A) forsikrer dog, at det ene ikke udelukker det andet.

- Vi fortsætter samarbejdet med alle andre kystkommuner i Jylland. Det samarbejde er udemærket, og det kan både de og vi have meget stor glæde af. Men vi forsøger at skabe et større brand omkring turisme langs vestkysten ved at etablere det her samarbejde med Varde Kommune, og det bliver stort. Det bliver landets største. 

Hvorfor netop Varde Kommune - der er jo også både Holstebro Kommune og Thisted Kommune, som har kyst/ferie-destinationer?

- Vi har et tydeligt identitetsfællesskab med Varde Kommune. Vi har den samme sammensætning. Vi har noget nær lige meget kyststrækning begge to, så vi har et meget tydeligt fællesskab. Derfor har vi samarbejdet med Varde Kommune i mange år, og det er så det, vi udbygger nu. 

Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune godkendte mandag en hensigtserklæring om samarbejdet. Den 30. januar skal Varde Kommunes udvalg for økonomi og erhverv behandle samme punkt. Derefter vil der blive etableret et forberedelsesudvalg, der skal fastsætte principper, værdier og ambitioner for det fælles destinationsselskab. 

2:13