Regionshospital Nordjylland sætter donationsrekord

Overordnet set ser det ikke godt med antallet af danske organdonationer, men nordjyske hospitaler som sygehuset i Thisted skiller sig ud.

thymorssygehus.jpg

En nyre, et hjerte eller en lunge - mange organer kan redde andre menneskers liv ved organdonation. Overordnet er vi dog i Danmark langt fra særligt gode til at donere vores organer til andre – lige på nær hvis man kommer fra Region Nordjylland. I forhold til landsgennemsnittet sætter nordjyske hospitaler heriblandt sygehuset i Thisted donationsrekord. Her bliver der doneret 50 procent flere organer end i resten af landet.

- Der er folk på venteliste til et nyt organ, der dør, mens de venter. Så et nyt organ er ganske ofte livsreddende for modtagerne, og det kan give dem et helt nyt liv og kræfter til igen at kunne være aktive. Derfor glæder det mig selvfølgelig, at vi i Region Nordjylland i 2016 har kunnet gennemføre et rekordstort antal donationer, der ligger langt over landsgennemsnittet, men der er stadig et stort forbedringspotentiale, som vi skal forfølge, udtaler Preben Sørensen, der er donationsansvarlig overlæge i Region Nordjylland, i en pressemeddelelse.

Næsten dårligst i Europa

En donation giver i gennemsnit fire organer, hvilket kan være nyrerne eller lungerne, men en donation kan faktisk give helt op til syv styk. I Danmark bliver der typisk foretaget 15 donationer pr. 1 million indbyggere, men i Region Nordjylland ser det altså markant bedre ud. Regionen har knapt 600.000 indbyggere, og der blev i 2016 gennemført 14 donationer. Omregnet betyder det godt 23 donationer pr. 1 million indbyggere og altså godt 50 procent over landsgennemsnittet

- Det er glædeligt, at vi ligger så højt i forhold til landsgennemsnittet, men der er stadig et stort arbejde at gøre både regionalt og nationalt, for som nation ligger vi på europæisk plan i den nederste tredjedel. I Spanien er de eksempelvis meget langt fremme både organisatorisk og holdningsmæssigt, og her er tallet ikke mindre end 35 pr. 1 million indbyggere, siger Preben Sørensen.