Regeringen vil skære i byfornyelse: Rammer de mindre byer

Regeringen vil skære 381 millioner i byfornyelsesrammen. Det rammer de områder, der i forvejen kæmper med udviklingen, mener Danmark på Vippen.

tomme_huse.jpg
Foto: Hans Vittarp

Regeringen vil udbetale over 800 millioner i jobpræmier til langtidsledige, der kommer i arbejde. Pengene finder regeringen primært ved at skære i de midler, der er afsat til byfornyelse.

Sidste år besluttede et stort flertal på Christiansborg ellers, at netop byfornyelsesmidlerne i højere grad skal målrettes indsatsen i de kommuner og mindre byer, der er under pres, og som derfor har brug for at kickstarte en udvikling.

På den baggrund undrer det Jakob Fastrup, formand for Danmark på Vippen, at regeringen nu lægger op til at skære i netop byfornyelsesrammen.

- Byfornyelsesmidlerne er afgørende for byer, der i forvejen har svært ved at tiltrække eller fastholde borgere. Det lagde den tidligere Venstre-regering selv vægt på så sent som for et år siden. Dengang roste vi dem for at målrette byfornyelsesrammen til Det Lokale Danmark efter en lang årrække at have favoriseret de store byer. Nu lægger man så op til at skære kraftigt i puljen, og det vil naturligvis gå ud over de områder og byer i Danmark, der i forvejen har det svært, og som kæmper med udviklingen, siger Jakob Fastrup.

Rammer beskæftigelsen

Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut på AAU, Jesper Ole Jensen, forklarede i Orientering på P1 d. 22. marts, at hvis man beskærer byfornyelsesrammen, vil det samtidig gå ud over beskæftigelsen og de private investeringer i de berørte områder.

- Når man fjerner så store beløb fra byfornyelsesrammen, så ved vi jo fra de undersøgelser, vi har lavet, at der dermed også forsvinder meget store private investeringer i de pågældende områder. Så for hver krone man fjerner fra områdefornyelsen, fjerner man også 3,5 kr. fra privatinvesteringer, sagde Jesper Ole Jensen til P1.

Jakob Fastrup håber nu, at regeringen vil genoverveje finansieringen af jobpræmieordningen. Specielt med tanke på, at den daværende Venstre-regering for blot et år siden netop lagde vægt på, at når det offentlige igangsætter en forskønnelse, bliver det fulgt op af private investeringer i ejendomme.

- Der er både offentlige og private job i byfornyelse, som den daværende V-regering korrekt sagde for et år siden, så når man beskærer den ramme kraftigt, vil det naturligvis gå ud over beskæftigelsen. De penge vil man så putte i en jobpræmiepulje, som regeringen åbent erkender, at man ikke kender gevinsten ved," siger Jakob Fastrup og fortsætter:

- I sidste ende kan det her forslag betyde, at færre og ikke flere kommer i arbejde. Og det er naturligvis bekymrende og uacceptabelt for de områder af Danmark, der har brug for den her investering. Derfor håber jeg også, at regeringen vil genoverveje finansieringen af jobpræmieordningen, siger Jakob Fastrup.

Lovforslaget om jobpræmie til langtidsledige skal nu behandles i Beskæftigelsesudvalget.