Thomas Danielsen: Regeringen 'basher' dansk landbrug

Venstre-politikeren Thomas Danielsen beskylder regeringen for at slå danske landmænd oven i hovedet. Han er blevet medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg og oplever, at regeringen giver danske landmænd skylden for eksempel for klima- og miljøproblemer.

Venstre-politikeren Thomas Danielsen beskylder regeringen for at slå danske landmænd oven i hovedet.
Venstre-politikeren Thomas Danielsen beskylder regeringen for at slå danske landmænd oven i hovedet.
Foto: TV MIDTVEST

Et nyt folketingsår begyndte 1. oktober. Christiansborg er nu i arbejdstøjet. Det gælder også Venstres folketingsmedlem i Nordvestjylland, Thomas Danielsen. Han er nyt medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Dermed har han fået regeringens landbrugspolitik tæt ind på livet, og han er ikke imponeret. 

- Landbruget er det eneste erhverv, som regeringen vælger at 'bashe', siger Thomas Danielsen.

Venstre-politikeren mener, at Socialdemokratiet allerede i juni, da regeringen skulle dannes, ramte skævt. I det forståelsespapir, partiet lavede med SF, Radikale og Enhedslisten står der, at klimabidrag specifikt fra landbruget, skal være med til at sikre en grøn og bæredygtig fremtid.

- Landbruget skal straffes, står der i forståelsespapiret. Ingen andre sektorer bliver nævnt. Det har jeg et problem med. Selv regeringens eget klimaråd anbefaler, at man lader være med at tage en enkelt sektor ud, siger Thomas Danielsen:

- I stedet for en overordnet diskussion bliver det så en diskussion om sektorer. Isbjørnen på den smeltende is er fløjtende ligeglad med sektor-opdeling. Den vil bare have mest mulig CO2-reduktion.

Radikale: Ærgerlig diskussion

Udtalelsen falder i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor dansk landbrug og landbrugets rolle i den grønne omstilling er til debat. Udover Thomas Danielsen medvirker også den socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen og Orla Østerby fra de Konservative - samt radikale Andreas Steenberg, der synes hele diskussionen om, hvorvidt regeringen slår dansk landbrug oven i hovedet er uheldig.

- Diskussionen om 'bashing' er ærgerlig. Man kan jo se på tallene, hvor CO2-udledningen kommer fra. Det er transport og landbrug. Færdig. Slut, mener Andreas Steenberg

Minister: Ingen 'bashing'

Fødevareminister Mogens Jensen anerkender slet ikke, at regeringen skal have et horn i siden på landbruget. Målsætningen er at være en super-grøn regering og være det i samarbejde med danske landmænd. 

- Jeg 'basher' ikke landbruget. Jeg roser landbruget for at være gået forrest globalt i forhold til at lave grøn omstilling. Nu skal vi lave mere af den slags, og det skal vi gøre sammen. Så forhåbentlig kan jeg blive den fødevareminister, der bringer den reform igennem - og gør det i ro og fordragelighed, som vi jo gør i Danmark - i aftaler sammen med landbruget, siger Mogens Jensen.

28:05
Her kan du se hele Krydsfelt-udsendelsen, hvor dansk landbrug og den grønne omstilling er til debat.