Psykiske sygdomme får for lidt opmærksomhed

Psykiske sygdomme bliver nedprioriteret, lyder det fra SIND. Det sker i takt med at flere voksne behandles for psykiske lidelser.

Regionspsykiatri
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

Sager med psykisk syge fylder mere og mere i døgnrapporterne hos Midt- og Vestjyllands Politi. Et problem, som blandt andet skyldes et alt for stort fokus på fysiske sygdomme frem for de psykiske.

Sådan lyder det i dag fra landsforeningen SIND, som opfordrer til en mere ligelig fordeling af ressourcerne på sundhedsområdet.

- Når der kommer flere patienter i det øvrige sundhedsvæsen, så følger ressourcerne med, og det skal selvfølgelig også være tilfældet på psykiatriområdet, siger Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen SIND. 

Manglen på ressourcer giver problemer. Blandt andet hos politiet som må håndtere stadigt flere sager med psykisk syge.

- Det er jo syge mennesker. De skal jo have en behandling i sundhedssystemet og ikke i det strafferetlige system hos politiet, siger Claus Hilborg, chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi.

- Vi hører jo politifolk udtrykke det på den måde, at de så at sige er blevet psykiatriens skraldemænd, hvor de skal tage sig af de opgaver, som politiet, synes jeg med god ret, tænker, at det burde psykiatrien selv kunne påtage sig. For mig at se er der kun en ting at gøre ved det, og det er at sørge for, at man får de ressourcer i psykiatrien, der skal til, for at man kan håndtere de patienter, man har, på en ordentlig måde, siger Knud Kristensen. 

Behov for politisk handling

Psykiatriområdet har netop fået en pose penge, der skal bruges til specialafdelinger for psykisk syge med mange genindlæggelser.

- De er for syge til at være hjemme, og de er også for syge til at være indlagt på det der er behandlingsafdelinger, og derfor bliver der nu en ny afdeling, som vil kunne nogle af de her ting i hver region, siger Flemming Møller Mortensen (S), sundhedspolitisk ordfører.

Der er i det hele taget behov for et politisk livtag med de store udfordringer i psykiatrien i Danmark.

- Vi har brug for, at man kan blive indlagt, når man har brug for det, og at man kan blive der, ind til man er klar til at blive udskrevet. Men det gør også, at vi bliver nødt til at tage det op, så vi kan være bedre til at forebygge, siger Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

I foreningen Bedre Psykiatri har de pårørende en appel til politikerne.

- Hvis ikke der kommer flere penge i psykiatrien, så har vi jo problemerne med, at nogle bliver udskrevet for tidligt eller ikke bliver færdigbehandlet. Og så har politiet og samfundet flere opgaver, siger Keld S. Laursen, formand for lokalafdelingen Bedre Psykiatri i Holstebro.

I Region Midtjylland faldt antallet af normerede senge i voksen-psykiatrien sidste år fra 482 til 469.

2:13