Psykisk syge får nu bedre vilkår i flere kommuner

Fem kommuner her i landsdelen har fået ja til at blive frikommune. Kommunerne vil derfor nu arbejde for at give psykisk syge bedre muligheder.

Skive Kommune skilt 2.jpg

Lider du af en psykisk sygdom eller har et handicap, kan du måske nu se frem til bedre vilkår.

Social- og Indenrigsministeriet har sagt ja til syv kommuners ønske om at arbejde for flere muligheder for svage borgere. De syv kommuner, heriblandt Skive, Herning, Holstebro, Favrskov og Silkeborg er blevet udnævnt til såkaldte frikommuner. Det giver dem mulighed for at gennemføre projekter, som normalt ikke er mulige på grund af lovgivningen.

Kommunerne vil arbejde for at give borgere med psykiske sygdomme og handicap flere og bedre muligheder og samtidigt skabe mere effektivitet og bedre mulighed for at styre udgifterne på det specialiserede socialområde.

- Vores ønske er at give vores borgere de bedst mulige tilbud. Desværre oplever vi nogle gange, at paragrafferne er ufleksible og kommer i vejen. Vi ser derfor frem til, at vi nu får mulighed for at kunne udfordre de gældende regler, og at vi som frikommune kan arbejde på en måde, som giver mere mening for den enkelte, siger Peder Christian Kirkegaard, der er borgmester i Skive Kommune.

Alarmer kan være løsningen

Et af de tiltag, der kan komme på tale, er at bruge flere teknologiske hjælpemidler, som eksempelvis alarmer, end det lovgivningsmæssigt er muligt i dag. Det kan for eksempel være ved at sætte en alarm på en udadreagerende borger i et botilbud, så personalet får besked og er forberedt, når han går ud blandt de andre beboere.

Kommunerne i samarbejdet er ikke er forpligtet til at gennemføre bestemte tiltag, men kan melde sig til efter behov og ønsker.

De syv kommuners forslag til projekter skal nu politisk godkendes i de enkelte kommuner og herefter beskrives nærmere for Social- og Indenrigsministeriet