Prominent vej i Viborg får nyt historisk navn

En af Viborgs mest prominente veje har fået nyt navn. To af byens historiske personer dystede om at få den opkaldt efter sig.

Hans Tausens Alle
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Viborgs flotteste indfaldsvej med sø til begge sider og domkirken i baggrund hedder noget så almindeligt som Randersvej. Derfor skal den nu have nyt navn. 

Politikerne i Teknisk Udvalg i Viborg Kommune besluttede onsdag, at vejen skal hedde Hans Tausens Alle.

Der var to navne i spil. Det ene, som vandt, var biskop Henrik Stubkjærs forslag.

Ifølge biskoppen skulle vejen opkaldes efter reformatoren Hans Tausen som en særlig hæder her i 500-året for reformationen.

- Det skete i Viborg, og derfor synes jeg, han er en meget markant person både i Viborgs historie, men også i hele den danske kulturhistorie, siger Henrik Stubkjær, der glæder sig over, at hans forslag vandt.

Konkurrenten Enrico Dalgas

Det andet forslag kom fra Hedeselskabet. De foreslog, at vejen skulle opkaldes efter selskabets stifter Enrico Dalgas. Dalgas fik i sin tid anlagt den vej, der nu forbinder Viborg øst og vest.

- Det gjorde han der i 1850'erne, så derfor synes vi, det var oplagt, at det var Dalgas' navn, som kommer til at stå på vejen. Det kunne være interessant for os, hvis man kunne skifte det til noget, der har lidt mere betydning for Viborg i stedet for bare at være en retningsangivelse, siger Christian Bogh, kommunikationsdirektør i Hedeselskabet Viborg.

Men det var altså Hans Tausen, der vandt.

- Begge er meget relevante og af stor betydning for Viborg og Viborgs historie, så det var et svært valg. Men biskoppens argumenter faldt i god jord, siger Johannes Vesterby (V), formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune.

Det nye vejnavn skal nu i høring hos relevante parter.

1:54
Biskoppen og Hedeselskabet kom med hver sit navneforslag til vejen over Viborg-søerne.