Private institutioner vælter frem

I takt med at kommunerne lukker daginstitutioner, dukker nye privatejede af slagsen op. Tendensen giver dog politiske panderynker.

Antallet af private børnehave stiger stødt.
Antallet af private børnehave stiger stødt.

I Thisted Kommune er der i dag næsten lige så mange private børnehaver som kommunale, og det bærer de seneste års kommunale spareplaner på området en stor del af skylden for.

Det mener i hvert fald Chenette Augustinus, der er bestyrelsesformand hos Dronning Louises Børnehus i Thisted:

- Altså, thyboere er jo lidt sejlivede. De finder sig ikke bare i at blive lukket ned, så opstår der nye. Så fortsætter det sådan, så popper der jo nye op, forklarer hun.

Netop Dronning Louises Børnehus blev for tre år siden privatejet, så der blev lukket for al kommunal indflydelse. Og det har gjort en væsentlig forskel, mener Inge Hansen, der er leder af børnehuset :

- Jeg oplevede, at vi fik en større frihed til selv at kunne administrere og gøre de ting, vi synes er nødvendige og vigtige for os.

I Thisted Kommune er antallet af private børnehaver 16, mens antallet af kommunale er 19.

Politisk bekymring

Mens både børnehaver og børnefamilier jubler, står en række frustrerede politikere tilbage på sidelinjen.  For når flere børn bliver passet privat, øges presset på de kommunalie institutioner.

Det kan nemlig blive en ond cirkel, mener Poul Hvass Hansen (K), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Thisted Kommune: 

- Hvis vi lukker en institution, kan vi ikke regne med, at de børn så automatisk går videre i en anden kommunal institution, og det vil sige, at vi heller ikke kan vurdere i forhold til personalet, før vi ser, om der kommer en privat institution, og hvor mange børn der eventuelt kommer i den private. Det er med til at udhule vores kommunale børnepasningstilbud, lyder det.

Den konservative politiker understreger dog, at det er forældrenes ret at oprette private instituioner, og at det fra politisk side er fint.

Gælder hele landsdelen

Thisted Kommune er det sted i landsdelen, hvor andelen af privatejede virksomheder er størst. Men resten af de midt- og vestjyske kommuner oplever samme udvikling.

I Holstebro Kommune er antallet af kommunale instituioner fra 2007 til 2014 faldet med fem, mens to nye privatejede børnehaver har set dagens lys. I Ringkøbing-Skjern Kommune er otte kommunale børnehaver i samme periode blevet lukket, mens 10 nye private institutioner har set dagens lys.

Du kan finde tallene fra din egen kommune i tabellerne herunder:

 

ANTAL AF KOMMUNALE BØRNEHAVERÅRÅR
KOMMUNE20072014
Favrskov3835
Silkeborg6552
Herning6936
Holstebro3530
Ikast-Brande2122
Lemvig88
Ringkøbing-Skjern3931
Skive2624
Struer148
Viborg6849
Morsø119
Thisted2919
Vesthimmerlands2313
Hele landsdelen446340

 

ANTAL AF PRIVATE BØRNEHAVERÅRÅR
KOMMUNE20072014
Favrskov01
Silkeborg35
Herning06
Holstebro67
Ikast-Brande44
Lemvig34
Ringkøbing-Skjern111
Skive25
Struer02
Viborg311
Morsø99
Thisted1816
Vesthimmerlands64
Hele landsdelen5588

 

 

3:08
Mange private dagtilbud bliver til som en konsekvens af at være blevet lukket  som kommunal daginstitution.

 

3:28
Når flere børn bliver passet privat, øger det presset på de kommunale institutioner