Praktiserende læger: Sådan løser vi lægemanglen

Se PLOs 28 forslag til at afhjælpe manglen på praktiserende læger.

Blodtryksmåler

De praktiserende læger kommer nu med deres eget bud på, hvordan man løser det stigende problem med lægemangel.

På Patientens Vegne er navnet på den handleplan med 28 konkrete forslag, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) netop har offentliggjort. 

PLO vil blandt andet arbejde for, at de praktiserende læger får bedre muligheder for at ansætte andre sundhedsfaglige faggrupper som fysioterapeuter, sygeplejersker og bioanalytikere. På den måde kan lægerne i højere grad fokusere på "patientbehandling af høj faglig kvalitet".

Organisationen peger også på, at klyngeledelse - altså hvor læger går sammen om at dele administrative opgaver - kan være vejen frem.

Og helt grundlæggende er der ifølge PLO behov for, at flere læger uddannes i almen medicin.

- PLO foreslår, at alle læger - og ikke kun 80 procent som i dag - videreuddannes seks måneder i almen medicin. Det vil dels skabe et bedre grundlag for at rekruttere til specialet, og det vil bidrage til at sikre bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet. 

Problemet med at skaffe praktiserende læger er specielt slemt i de mindre lokalsamfund, men Jyllands-Posten skriver søndag, at også kommuner som Viborg, Skive og Ringkøbing-Skjern er ramt. 

Både i Region Midtjylland og Region Nordjylland har politikerne været nødt til at sende lægeklinikker i privat udbud, fordi de ikke er lykkedes at besætte stillingerne.