Populært skumlegetøj trækkes tilbage fra butikkerne

12 udgaver af legetøjet squishies er direkte skadelige for børn, skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Miljøstyrelsen har testet 12 udgaver af det populære legetøj og fundet høje koncentrationer af kemiske stoffer (arkivfoto).
Miljøstyrelsen har testet 12 udgaver af det populære legetøj og fundet høje koncentrationer af kemiske stoffer (arkivfoto).
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix)

Pandaer, pomfritter, doughnuts og katte. Squishies fås i mange varianter og er i løbet af kort tid blevet meget populære blandt børn.
    
Men mange af dem er fyldt med farlig kemikalier. Det viser test lavet af Miljøstyrelsen.
    
Derfor bliver 12 udgaver af det populære skumlegetøj nu trukket tilbage fra butikkerne.
    
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
    
De 12 squishies, der er testet, er købt i BR, Kvickly, Chao Chao, Føtex og netbutikkerne shopfree, Wish.com og squishyshoppen.dk.

Helt uacceptabelt

Det er Miljøstyrelsen, der har testet 12 udgaver af legetøjet. Alle 12 afgav kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at der for nogle stoffer kan være en høj risiko, hvis børn eksempelvis sover med squishies eller har mange af dem stående på værelset.
    
- Det er helt uacceptabelt, at der sælges legetøj, som kan skade børn. Det er branchens ansvar, at de produktur, de sælger, er lovlige og fri for skadelig kemi.
    
- I dette tilfælde er der tale om alvorlige overtrædelser, hvor børn indånder stoffer, der kan være slimhindeirriterende og på sigt skade forplantningsevnen og leveren, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.
    
De 12 produkter, der er testet, bliver nu overdraget til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, som vil sikre, at produkterne bliver fjernet fra markedet og vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse.
    
Der kan politianmeldes, når der er tale om grove overtrædelser, og denne vurdering vil Kemikalieinspektionen nu foretage.
    
Resultaterne af Miljøstyrelsens test bliver sendt til resten af EU, så alle medlemslande bliver opmærksomme på problemet.
    
- Når alt legetøjet indeholder for mange skadelige stoffer, så blinker advarselslampen. Det tyder på, at der kan være et generelt problem med alle squishies på markedet.
    
- Jeg mener derfor, at forhandlere og importører skal tage deres ansvar alvorligt og få alle squishies væk fra hylderne nu. De skal ikke tilbage på hylderne, før det kan dokumenteres, at de ikke afgiver stoffer, der udgør en risiko for børnene, siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.
    
/ritzau/

Eksternt link: Her er en liste over de produkter, der advares imod.