Trods faldende børnetal: Politikere freder børnehave

Skive Kommune kæmper med et faldende børnetal, som truer flere institutioner på livet. Men politikerne freder nu børnehaven i Rønbjerg efter forældrenes opråb.

Børnehaven i Rønbjerg får alligevel lov til at bestå efter forældrenes opråb.
Børnehaven i Rønbjerg får alligevel lov til at bestå efter forældrenes opråb.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

De frygtede at skulle dreje nøglen om til en af livsnerverne i den lille landsby Rønbjerg ved Skive. Et faldende børnetal betyder, at børnehaven mangler børn og stod til at lukke, men nu freder politikerne alligevel børnehaven efter forældrenes opråb. Børne- og Familieudvalget i Skive Kommune har besluttet, at børnehaven i stedet senest til 1. september udvides med vuggestuepladser, skriver Skive Folkeblad. 

- Med den beslutning følger en forventning fra kommunen om, at det lokale engagement vil medføre en stigning i børnetallet, forklarer udvalgets formand, Jan D. Andersen (S) til avisen.

Politikerne har dermed lyttet til forældrenes ønske om at samle børnene i en aldersintegreret institution og nedlægge dagplejen i området.

- Det handler om decentralisering, og det må gerne koste lidt. Det vælter ikke alverden ud af Skive Kommunes budget på tre milliarder, og vi ønsker ikke bare at sidde på vores hænder, siger Jan D. Andersen til Skive Folkeblad.

Politikerne står dog stadig med en udfordring. Med 377 børn der kom til verden sidste år, faldt antallet af nyfødte i Skive Kommune med hele 12 procent. Et tal der fortsat kan betyde lukning af kommunale institutioner.

Frygtede at miste samlingspunkt

13 børn har dagligt deres gang i Rønbjerg Natur og Udelivs Børnehave. Skulle børnehaven lukke ville borgerne ikke kun miste pasningsmuligheder men også et vigtigt samlingspunkt i byen, forklarede en forælder tirsdag til TV MIDTVEST:

- Det er jo her, vi forældre mødes. Når man kommer som tilflytter, så er det her, man mødes - hvis man har børn i hvert fald. Det er her, vi driver vores aktiviteter fra, sagde Rune Riishøj, der er medlem af forældrebestyrelsen i børnehaven. 

2:29
Indslag 15/1-2019: Antallet af nyfødte faldt med hele 12 procent i Skive Kommune i 2018, og det sætter politikerne under pres.