Politi undrer sig over afgørelse om erstatning til fodboldfans

Midt- og Vestjyllands Politi forstår ikke, hvorfor Statsadvokaten har dømt dem til at betale erstatning til 52 fodboldfans for uberettiget tilbageholdelse.

Arkivfoto
Arkivfoto

Midt- og Vestjyllands Politi er noget uforstående over, at Statsadvokaten har slået fast, at de 52 fodboldfans i alt skal have en erstatning på 135.000 kroner svarende til 2.600 kroner pr. mand.

- Vi undrer os over statsadvokatens afgørelse, fordi den netop tager den samlede tid, som visitationerne og ransagningerne tog, i stedet for at tage dem enkeltvis som man efter min vurdering plejer at gøre i de her sager, siger Karin Jønler, Chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.  

Fansene blev tilbageholdt før en fodboldkamp i Viborg i august, fordi Politiet ville undersøge, om de havde medbragt ulovligt fyrværkeri. Politiet har ret til at tilbageholde og visitere folk i ti minutter, uden at vedkommende har ret til erstatning, hvis der er mistanke om et strafbart forhold. Men da Politiet skulle visitere en hel bus fuld af mennesker, varede den samlede tilbageholdelse langt over ti minutter - og det mener Statsadvokaten udløser erstatning.

- I den her situation har vi visiteret ganske mange personer. Alle visitationerne varer enkeltvis under tre minutter, ca. to-tre minutter, og så har man selvfølgelig ransaget bussen til sidst og fundet en hel del ulovligt materiale, og der har man så valgt at lægge alle de her antal minutter sammen, og det undrer os, siger chefanklageren. 

Midt- og Vestjyllands Politi vil nu se på, hvordan de kan ændre procedurer ved visitationer af fanbusser i fremtiden, men kigger også på, om sagen har været tilstrækkelig dokumenteret fra politiets side.  

- Vi er ved at undersøge, om vi har haft det tilstrækkelige grundlag for at oplyse sagen over for Statsadvokaten, og om advokaten har haft et tilstrækkeligt materiale at træffe en afgørelse ud fra, fastslår Karin Jønler, Chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.