Personer på tålt ophold slipper for tvangsophold på center

Flere personer får besked om, at de ikke længere er tvunget til at bo på udrejsecenter Kærshovedgård efter Højesteretsdom.

Inger Støjberg, integrationsminister, Venstre.
Inger Støjberg, integrationsminister, Venstre.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Selv om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forleden fejrede sin udlændingestramning nummer 50 med en overdådig othellolagkage, har hun måtte slippe grebet om én af de gennemførte stramninger.

Politiken skriver, at ministeren har rettet sig efter en Højesteretsdom fra januar i år, som fastslog, at udlændingemyndighedernes krav om at udlændinge var tvunget til at opholde sig på et udrejsecenter var ugyldigt.

Derfor er Udlændingeministeriet begyndt at meddele de personer på tålt ophold med lignende sager, at de ikke behøver at bo og overnatte på udrejsecenter Kærshovedgård, som det ellers tidligere har været påbudt.

Avisen har talt med en række advokater, der er blevet meddelt per brev, at opholdspligten på et udrejsecenter er ophævet for deres klienter. En af advokaterne er Christian Dahlager. Han siger om brevet til avisen:

- Det vedrører Støjbergs stramning nummer 43 til 50 om vilkårene for tålt ophold, som jeg mener ikke længere kan have gang på jord. Så derfor giver jeg kage.

Loven om opholdspligt på et udrejsecenter blev ifølge ministeren indført, for "at gøre det utåleligt at være på tålt ophold i Danmark".

Udlændinge på tålt ophold er ofte personer, som er dømt for grov kriminalitet og udvist af Danmark, men som ikke kan sendes hjem, fordi de risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Selv om flere af den ikke længere er tvunget til at bo på centret, er de fortsat dog på tålt ophold i Danmark, fremgår det af brevene til advokaterne. Det vides heller ikke i hvilket omfang, personerne fremover skal melde sig på centret.

I brevene fremgår det også, at ministeren vil presse udlændinge på økonomien, hvis de flytter ud af udrejsecentret.

Hvis de vil have underhold og sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen, skal de nemlig fortsat bo på udrejsecentret. Personer på tålt ophold må ikke tage et arbejde.

/ritzau/